Европейските банки може да увеличат зависимостта си от ЕЦБ

1485
Европейските банки може да увеличат зависимостта си от ЕЦБ

Европейските банки, които са избягвани от инвеститорите и се избягват една друга, може през следващия месец да вземат финансиране назаем от Европейската централна банка (ЕЦБ) равно по количество на получените през декември рекордни средства, на фона на опитите им да търсят спасение от замръзналите кредитни пазари, информира Bloomberg.

През миналия месец ЕЦБ даде назаем на търговските банки безпрецедентните 489 млрд. евро (630 млрд. долара) за период от три години. Анализатори очакват търсенето по време на втория търг на 29 февруари да бъде също толкова голямо, защото стигмата от използването на кредитната линия вече не тежи толкова много, а списъкът с активите, които могат да бъдат представени като обезпечение срещу заемите ще бъде разширен.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви през миналата седмица, че очаква търсенето на заеми следващия месец да бъде “все още много голямо,” но “вероятно по-малко в сравнение с декември.”

ЕЦБ залива банковата система с евтини пари в опит да избегне кредитна криза, след като пазарът на необезпечен банков дълг замръзна, а финансирането от щатските парични пазари намалява. Политиците, между които и президентът на Франция Никола Саркози, приканват банките да използват средствата, които са с лихва 1%, за да си купуват държавен дълг на южноевропейски държави, който носи по-голяма доходност и по този начин да свалят цените на кредитирането в региона.

ЕЦБ предлага на банките неограничени средства на фона на опитите им да рефинансират дълг за над 765 млрд. долара, чиито падеж е през тази година, докато в същото време институционалните инвеститори с купуват дълг само на най-сигурните банки.

Банките в Италия, Испания и Франция използват заемите, за да купуват още от облигациите на техните държави и да извличат печалба от спреда между лихвите по средствата вземани от ЕЦБ и по-високата лихва по държавните ценни книжа, твърдят анализатори.

През декември търсенето на заеми от страна на повече от 500 банки надхвърли значително прогнозираните от анализаторите 293 млрд. евро. Половината от заемите бяха взети от италиански и испански банки.

Италианските банки са били най-големите потребители, като UniCredit SpA е взела 12.5 млрд. евро, Intesa Sanpaolo SpA 12 млрд. евро, а Banca Monte dei Paschi Di Siena SpA 10 млрд. евро, според анализатор на Morgan Stanley.

Испанската Banco Popular Espanol SA е взела 6 млрд. евро от ЕЦБ, докато Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) е използвала 5 млрд. евро, според Morgan Stanley. Bankinter SA се е възползвала от 5 млрд. евро, като сама обяви това през този месец.

Френските банки BNP Paribas SA, Societe Generale SA, Credit Agricole SA и BPCE SA също са взели средства назаем от ЕЦБ, но отказват да обявят точните суми, казват от Morgan Stanley.

Британската Bank of Scotland Group Plc, е взела 5 млрд. паунда (7.8 млрд. долара), според анализатори. От RBS отказват да коментират.

През следващия месец банките могат да вземат назаем общо между 150 млрд. евро и повече от 400 млрд. евро, според анализатори.

На пресконференция миналия месец Марио Драги обяви, че ЕЦБ ще облечи правилата за предоставяните обезпечения от страна на банките. Това може да засили търсенето, според анализатори. Подробностите около новите правила все още не са обявени.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg