Европейците са спестявали по-малко през четвъртото тримесечие на 2021 г.

538
Европейците са спестявали по-малко през четвъртото тримесечие на 2021 г.

© Pixabay

Годишният темп на нарастване на брутния разполагаем доход на домакинствата в еврозоната остава без промяна през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Брутният доход на гражданите в страните от еврозоната бележи ръст от 3.4%, показват данните на Европейската централна банка.

Доходите на самонаетите нарастват с по-високи темпове (7.1%), в сравнение с отчетените 4.4% в предходното тримесечие. Възнагражденията на служителите по трудови договори нарастват с непроменен темп от 5.8%.

Потреблението на домакинствата нараства с по-висок темп от 10.1% при 5.8% за предходното тримесечие.


Коефициентът на спестяване на домакинствата е 17.3% през четвъртото тримесечие на 2021 г., в сравнение с 18.6% за предходното.

Годишният темп на нарастване на брутните нефинансови инвестиции на домакинствата (които включват основно покупките на жилища) нараства до 19.1% през четвъртото тримесечие на 2021 г. при 17.9% за предходното.

Кредитите за домакинствата - основният компонент на финансирането в този сегмент, нарастват с непроменен темп от 4%.

Ново историческо дъно достигнаха лихвите по ипотечните кредитиНа годишна база лихвите по жилищните заеми се понижават с 0.19 процентни пункта

Годишният темп на растеж на финансовите инвестиции на домакинствата намалява до 3.3% през четвъртото тримесечие на 2021 г. от 3.9% през предходното тримесечие. Сред компонентите му валутата и депозитите нарастват с по-нисък темп от 5% (след 6.2% за третото тримесечие).

Инвестициите в акции нарастват с непроменен темп от 3.1%, а инвестициите в животозастраховане и пенсионни схеми също запазват темповете на растеж от 2.2%.

Нетното богатство на домакинствата нараства с по-нисък годишен темп от 7% през четвъртото тримесечие на 2021 г. (след 7.3% за предходното), движен главно от по-бавното нарастване на финансовите активи.

Продължаващият растеж на нетното богатство се дължи главно на високите печалби от оценка на нефинансовите активи, последвани от финансовите инвестиции и печалбите от оценка на финансови активи.

Стойността на жилищата, които са основният компонент на нефинансовите активи, нараства с по-висок темп от 7.3% (след 7% в предишното тримесечие).

Съотношението на дълга спрямо доходите на домакинствата се е увеличило до 96.8% през четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо 96.3% през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg