Фед е готов да ускори повишаването на лихвените проценти, каза Джером Пауъл

1164
Фед е готов да ускори повишаването на лихвените проценти, каза Джером Пауъл

© Getty Images

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че централната банка ще обмисли повишаване на лихвените проценти с повече от половин процентен пункт този месец и е вероятно да вдигне лихвите по-високо от очакваното през тази година, за да охлади икономика, която показа изненадваща сила.
 
Коментарите Пауъл пред американските законодатели във вторник поставят основите за забележителна промяна в тактиката за намаляване на ценовия натиск, отбелязва The Wall Street Journal. Той каза, че по-горещата инфлация и високият темп на наемане на работна ръка в САЩ могат да накарат банкерите да променят наскоро приетата си стратегия за повишаване на лихвите с по-малки стъпки от четвърт пункт.
 
„Последните икономически данни са по-силни от очакваното, което предполага, че крайното ниво на лихвените проценти вероятно ще бъде по-високо от очакваното по-рано“, каза Пауъл пред банковата комисия на Сената. „Ако съвкупността от данни показва, че по-бързото затягане е оправдано, ние бихме били готови да ускорим темпото на повишаване на лихвите.“
 
 
На този фон акциите се сринаха, като Dow Jones Industrial Average падна с около 575 пункта, или 1,7%. 
 
S&P загуби 1,5%. 
 
Nasdaq Composite отстъпи с 1,25%. 
 
Доходността на двугодишните съкровищни облигации се покачи над 5% за първи път от юли 2007 г. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се понижи до 3,974% от 3,981% в понеделник.
 
Според редица анализатори изказването на Пауъл отразява намаляващото доверие в способността на Фед да свали инфлацията до целта си от 2% през следващите няколко години без да предизвика рецесия, посочва WSJ.
 
Служителите на Фед забавиха темпото на повишаване на лихвите миналия месец, когато приеха увеличение с четвърт пункт до диапазон между 4,5% и 4,75%. Някои от тях коментираха, че повишаването с по-малки стъпки ще им позволи по-добре да оценят ефектите от миналогодишните бързи увеличения и ще намали риска от твърде агресивно затягане на паричната политика. 
 
През декември повечето от тях смятаха, че ще повишат лихвения процент тази година до между 5% и 5,5% и ще го задържат на това ниво до 2024 г. 

Решението на Фед за размера на следващото повишение на лихвените проценти ще бъде повлияно от данните за пазара на труда през февруари, които ще станат ясни в петък, както и от тези за инфлацията, които ще излязат следващата седмица, каза още Пауъл.
 
Само изненадващо слаби данни могат да предотвратят по-агресивен ход от страна на Фед, коментират анализаторите. 
 
 
От последната среща на служителите на Фед на 1 февруари няколко икономически доклада разкриха, че наемането на работници, потребителските разходи и инфлацията са били по-силни през януари от очакваното. 
 
„Нищо в данните не ми подсказва, че сме затегнали твърде много“, коментира лаконично Пауъл по този повод.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg