Фед може да започне да намалява стимулите още през ноември

3312
Фед може да започне да намалява стимулите още през ноември

© Pixabay

Федералният резерв на Съединените щати може да започне за изтегля безпрецедентните монетарни стимули от американската икономика още в средата на ноември.

Това става ясно от публикувания протокол от последното заседание на управляващия борд на институцията, цитиран от CNBC.

Според ръководството на Фед монетарните стимули вече са изпълнили почти всички свои цели и е време политиката на институцията да бъде "нормализирана". Първата стъпка ще бъде постепенното свиване на директните покупки на облигации от финансовите пазари.

В момента институцията реализира покупки на облигации в размер на 120 милиарда долара месечно. Очаква се покупките на държавни ценни книжа да започнат да намаляват с по 10 милиарда долара на месец, а тези на ипотечни облигации - с по 5 милиарда долара.


Ако всичко върви по план, програмата на Фед за директни покупки на облигации трябва да приключи окончателно през лятото на 2022 г.

Членовете на управляващия борд на Фед са били единодушни, че ако решението за постепенно свиване на покупките бъде взето още на следващото заседание, процесът може реално да стартира още в средата на месец ноември.

Сред тях обаче има и такива, които са на мнение, че свиването на стимулите трябва да бъде още по-агресивно, в случай че се наложи да се взимат мерки срещу ускоряващата се инфлация.

Сред тях е президентът на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард. Той е изразил становище, че облигационните покупки трябва да приключат по-бързо, в случай че през 2022 г. се наложи и вдигане на основния лихвен процент. За сега той остава на ниво между 0 и 0.25%.

Според актуалните консенсусни прогнози на пазарните участници подобна мярка едва ли ще се наложи преди септември 2022 г. Те изсчисляват шансовете за две повишения на лихвите през 2022 г. на около 46%.

Повечето членове на управляващия борд на Фед очакват инфлацията да продължи да се ускорява в следващите месеци заради проблемите с веригите на доставка и недостигат на кадри на пазара на труда.

Следващото заседание на американската централна банка е насрочено за 2 и 3 ноември. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg