Фед вероятно ще последва подхода на ЕЦБ в решението за лихвените проценти

1889
Фед вероятно ще последва подхода на ЕЦБ в решението за лихвените проценти

© Getty Images / Джером Пауъл, председател на Фед

Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта в четвъртък. Ще я последва ли Федералният резерв на САЩ?
 
Отговорът е да, макар че някои икономисти очакват по-малко повишение, пише MarketWatch.
 
Фед ще заседава на 21-22 март и ще публикува решението си следващата сряда, а председателят Джером Пауъл ще даде пресконференция половин час по-късно.
 
Повишаването на лихвите от ЕЦБ е поведение, което Фед може да повтори, казва Винсънт Райнхарт, главен икономист в Dreyfus and Mellon, цитиран от MarketWatch.
 
"Ходът на ЕЦБ беше воден от тяхната макроикономическа отговорност. Решението беше формулирано със загриженост за това как могат да се развият нещата. Споменаха "внимателно наблюдение" многократно. Мисля, че това ще направи и Фед", добавя Райнхарт.

Председателят на Фед Джером Пауъл се готви за по-дълга борба с инфлацията Процесът на понижаване на инфлацията до целта от 2% вероятно ще отнеме

Междувременно ЕЦБ свика непланирано заседание на Надзорния си съвет днес, на което ще се обсъжда напрежението и уязвимостите в банковия сектор в еврозоната след скорошна разпродажба на банкови акции, предаде Reuters, цитирайки говорител на институцията.
 
В САЩ страховете от заразяване на финансовия сектор след колапса на Silicon Valley Bank намаляха през последните 24 часа, отбелязва MarketWatch.
 
Късно в четвъртък група водещи банки се съгласиха да депозират 30 милиарда долара във First Republic, базираната в Сан Франциско регионална банка, която е под микроскоп след колапса на Silicon Valley Bank миналата седмица.
 
Министърът на финансите Джанет Йелън и Пауъл приветстваха този ход, като Йелън подчерта, че банковата система на САЩ е стабилна.
 
По-рано швейцарският банков гигант Credit Suisse заяви, че ще получи финансова помощ от швейцарската централна банка.
 
Въпреки това Пауъл и колегите му трябва да повишат лихвите само с четвърт процентен пункт, според икономисти. Половин процентното увеличение се смята като твърде голямо предвид несигурната среда.
 
Евентуална пауза от друга стана би изпратила негативен сигнал, че Фед се притеснява за финансовия сектор, казва Райнхарт.

Нийл Дута, ръководител на макроикономическите изследвания в Renaissance Macro Research, е съгласен, че ЕЦБ е показала на Фед, че посоката е към продължаване на повишенията.
 
"Ако ЕЦБ може да се измъкне с повишение от 50 базисни точки, мисля, че Фед може да вземе решение за 25", казва Дута.

ЕЦБ повиши водещите си лихви с 0,5% на фона на притесненията за банкитеСпоред прогнозите на финансовата институция, инфлацията ще остане твърде висока твърде дълго

Преди колапса на Silicon Valley Bank, Фед даде индикации, че клони към движение от 50 базисни пункта. Пауъл беше оставил вратата широко отворена за по-голям ход след двудневно изслушване пред Конгреса по-рано този месец.
 
Най-новите икономически данни биха оправдали подобно по-голямо увеличение, казва още Дута.
 
"Ревизираният нагоре БВП, основните продажби на дребно, молбите за помощи при безработица и данните за жилищния пазар са доста силни", коментира ръководителят на макроикономическите изследвания в Renaissance Macro Research.
 
Вместо да сигнализира, че "последващи увеличения на лихвите" са сигурни, Фед ще даде знак, че по-нататъшното повишаване вероятно ще е подходящо, но че централната банка ще следи отблизо финансовите условия, смята Винсънт Райнхарт от Dreyfus and Mellon.
 
Пауъл няма да има нужда да убеждава пазарите за повече повишения, защото ако пазарите се върнат там, където е Фед, това би било значително затягане, каза той.
 
Робърт Бруска, президент на FAO Economics, казва, че Фед трябва да спре процеса на затягане, поне засега.
 
Финансовата зараза, подобно на миризмата на парфюм, има тенденция да се задържа, коментира той – и да се появява отново внезапно.
 
Според бившия член на Фед Даниел Таруло, шокът за банковата система тази седмица вече води до значително затягане на финансовите условия.
 
"В известен смисъл това, което се случи, е еквивалент на увеличение на федералните лихви", казва Таруло в интервю за CNBC.
 
Това може да послужи като оправдание за пауза на срещата през март, коментира той.
 
Търговията е волатилна през цялата седмица, но в момента трейдърите на фючърсния пазар виждат повече от 80% шанс Фед да повиши основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт, до диапазон от 4,75%-5%, следващата седмица.
 
Пазарът вижда като вероятно само още едно повишение с четвърт пункт след това, което би поставило основната лихва в диапазон от 5%-5,25%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg