Fibank представи резултатите си за първото полугодие пред акционерите

892
Fibank представи резултатите си за първото полугодие пред акционерите

© Fibank

Първа инвестиционна банка проведе среща с миноритарните акционери на банката, на която присъстваха всички членове на Управителния съвет. Ръководството на Fibank представи финансовите резултати на банката и дейността ѝ през първите шест месеца от годината, съобщават от трезора.

Aктивите на Първа инвестиционна банка достигат 10.8 млрд. лв., като по този показател тя запазва лидерското си място като най-голямата банка с български капитал и петата позиция спрямо целия банков сектор.

Депозитите от други клиенти към края на юни са в размер на 9 млрд. лв. Кредитният портфейл на банката възлиза на 6.1 млрд. лв., като нараства спрямо края на предходната година със 110 млн. лв.


Fibank отчете пред своите акционери стабилен ръст на общите приходи от банкови операции, които достигат 185 млн. лв. Ръстът идва по отношение на нетния лихвен доход и на приходите от такси и комисиони. Печалбата преди данъчно облагане за първото полугодие на 2021 г. е 30.8 млн. лв., а нетният й размер нараства с 27.4%.

Всички регулаторни коефициенти са значително по-високи от изискуемия минимум, като коефициентът на капиталова адекватност на Fibank към 30 юни 2021 г. достига 21.58%.

Адекватността на капитала от първи ред е също 21.58%, а съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 18.01%.

Коефициентът на ликвидно покритие на банката към 30 юни 2021 г. достига 243.61%, а коефициентът на нетно стабилно финансиране 133.36 %, показвайки стабилна ликвидна позиция.

Счетоводният собствен капитал към края на юни 2021 г. възлиза на 1.201 млн. лв. и нараства с 23 млн. лв. за полугодието, главно поради реализираната печалба.

След представяне на официалните финансови данни Ръководството на банката проведе дискусия с миноритарните акционери. Обсъди се стратегията на банката за намаляване на необслужваните кредити за периода до 2023 г., съобщават още от кредитната институция.

Разгледаха се регулаторните изисквания към банковия сектор в България и ЕС и очакванията за промени в бъдеще. Членовете на УС на ПИБ споделиха потенциалните възможности и регулаторните изисквания за бъдещо разпределяне на дивидент и процедури по обратно изкупуване на акции.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мартин
# 0
17:08 | 20 August 2021
Хубава среща се получи, отделиха ни час и половина от времето си, като всеки имаше възможност да зададе своите въпроси! ПИБ, наистина така се прави!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg