Fibank спечели и третото дело срещу румънската APIA

897
Fibank спечели и третото дело срещу румънската APIA

В Румъния на първа инстанция приключи и третото дело между Първа инвестиционна банка (Fibank) и румънската Агенция за разплащания и интервенция в земеделието (APIA).

Румънският съд отхвърля всички възражения и искания от страна на APIA, като отсъжда в полза на ПИБ. От публично оповестената информация от румънския съд става ясно, че той анулира всички принудителни действия до този момент от APIA спрямо Първа инвестиционна банка, включително и предприетите до момента действия от страна на съдебни изпълнители.

APIA е осъдена да заплати и съдебните разноски по делото.

Според юристи решението на конкретния случай от румънски съд е водещо и е задължително за изпълнение от българските органи, които трябва да го приложат и в България.

Приключването на спора в Румъния в полза на Първа инвестиционна банка означава и прекратяване на всякакви действия срещу банката. Досега Fibank спечи и другите два съдебни спора в Румъния.

Случаят започва още през далечната 2012 г., когато APIA сама избира и възлага на българското дружество „Ви Ем Корпорейшън“ ЕООД изпълнение на две обществени поръчки за доставка на хранителни продукти. За подписването на договорите с избраното за изпълнител дружество се изисква то да представи банкова гаранция.

Тогава ПИБ издава 3 броя банкови гаранции в полза на APIA, като се договаря средствата по възложените поръчки, които се дължат авансово на изпълнителя от APIA, да бъдат изрично преведени само и единствено по сметка на „Ви Ем Корпорейшън“ ЕООД в самата Първа инвестиционна банка.

Това е обичайна практика на банките, тъй като така те имат възможност да осъществяват строг текущ контрол по разходването на средствата и изпълнението на задълженията, за които гарантират.

Вместо APIA да преведе авансово дължимите средства по сметката на „Ви Ем Корпорейшън“ ЕООД в ПИБ, румънската агенция ги превежда в друга банкова сметка извън България, откъдето парите безследно изчезват.

От този пропуск на румънската агенция следват претенциите на APIA спрямо ПИБ по банковите гаранции, като своевременно Първа инвестиционна банка подава сигнал към разследващите органи на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), Националната антикорупционна агенция към прокуратурата на Република Румъния, Държавна агенция национална сигурност (ДАНС) и Специализираната прокуратура на Република България.

По конкретния случай в Румъния бяха задържани високопоставени служители на румънската агенция, които са отговорни.

Първа инвестиционна банка АД е публично дружество с основни акционери Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, които държат 85% от капитала на банката. Останалите 15% от акционерния капитал на ПИБ са предмет на свободна търговия на Българската фондова борса.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg