Fibank увеличава капитала си

5168
Fibank увеличава капитала си

Комисията за финансов надзор потвърди проспекта на Първа инвестиционна банка за публично предлагане на емисия нови акции в размер до 40 милиона, които ще бъдат издадени в резултат на увеличаване на капитала на банката.

Новите акции ще бъдат с емисионна стойност в размер на 5 лева, което означава, че при пълно записване на емисията нови акции, банката ще увеличи своя капитал с 200 млн. лв. Увеличението на капитала ще се счита за успешно при записване на 4 млн. нови акции.

Fibank ще използва увеличението, за да осигури изпълнението на своята стратегия за разширяване на пазарното присъствие в банкирането на дребно и в кредитирането на малки и средни предприятия в България.


Банката изпрати успешна 2019 г. като отбеляза ръст на активите си с над един милиард лева до 10.7 млрд. лв. Печалбата на консолидирана основа за 2019 г. е 137.9 млн. лв., а печалбата преди обезценки е 257.7 млн. лв.

От Първа инвестиционна банка отбелязват, че добрите резултати се запазват и през първото тримесечие на 2020 г. като към края на март коефициентът на обща капиталова адекватност на ПИБ е 19.09%, адекватността на капитала от първи ред е 19.03%, а съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 15.48%, а регулаторният собствен капитал достигна 1,365 млн. лв.

Към края на 2019 г. чрез мерки за увеличение на капитала и намаление на риска Fibank формира допълнителен капиталов буфер в размер на над 197 млн. евро. С пласирането на новата емисия банката изпълнява на 100% и последната препоръка на Европейската централна банка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Красен
# 0
18:04 | 23 April 2020
Добра новина за БФБ и за членството на България в чакалнята на ERM II! С това увеличение на капитала ПИБ изпълнява на 100% всички изисквания на ЕЦБ!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg