Големите банки ще имат нужда от много по-малко офис площи в бъдеще

343
Големите банки ще имат нужда от много по-малко офис площи в бъдеще

© Pixabay.com

Три от най-големите британски банки обявиха плановете си да се откажат от част от скъпите офис площи, което предполага, че дистанционната работа ще продължи, дори и след като пандемията приключи.

От HSBC обявиха във вторник, че планират да намалят имотния си отпечатък с 40% "в следващите няколко години," което е част от по-мащабен план за ограничаване на разходите и пренасочване на бизнеса към Азия, информира CNN Business.

Ден по-късно Lloyds съобщи, че има за цел да намали офис площите си с 20% до 2023 г., а от Standard Chartered потвърдиха, че възнамеряват да намалят използваните от банката офис площи с една трета в следващите три-четири години.


"Пандемията ускори тенденциите по отношение на очакванията на служителите и промяната към по-гъвкав начин на работа," обявиха във финансовия си отчет от Lloyds.

Предприетите от банките ходове идват, след като милиони офис служители по света се приспособиха към работата от вкъщи след близо година.

Грижите за деца и дългото работно време остават предизвикателство с продължаването на пандемията. Много компании обаче смятат, че са изгладили пропуските в комуникацията и вече не гледат на продуктивността като на притеснителен фактор.

Банките се готвят за радикална промяна в работния си режим Каква част от работния ден ще можете да прекарвате от вкъщи след пандемията? Оказва се, че може би ще е доста по-голяма, отколкото сте очаквали, стига да работите за някоя европейска банка

"Научихме, че нашите служители могат да бъдат също толкова продуктивни от дома, колкото и в офиса," се казва в отчета на HSBC.

„Хибриден“ начин на работа

От HSBC ще решат дали да запазят част от офисите си след изтичането на настоящите договори. Намаленията на офис площите обаче няма да засегнат банковите клонове или централата й в Лондон, където се намират много други финансови институции.

Главният изпълнителен директор Ноел Куин очаква HSBC да възприеме "по-хибриден модел" на работа в идните години.

Standard Chartered, която също като HSBC е със седалище в Лондон, но с дейност, насочена към Азия, обяви миналия ноември, че планира да предлага гъвкави работни планове на 90% от служителите си по света до 2023 г.

Някои банкови ръководители обаче са скептично настроени относно това, че промените, породени от пандемията, ще се запазят. Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон заяви тази седмица, че гледа на работата от вкъщи като на "нещо временно."

Централен Лондон и бизнес районът Канари Уорф са съставлявали над половината от икономическата продукция на Лондон през 2017 г. и над една десета от тази на Обединеното кралство, като цяло.

Икономисти изчисляват, че Централен Лондон е изгубил 1.9 млрд. долара (2.7 долара) разходи от пътуващите до работа в района през 2020 г.

Това не е потенциален проблем само за Лондон. По-рано през месеца Salesforce, която е базирана в Сан Франциско, обяви, че повечето й служители ще посещават офиса межди 1 и 3 пъти седмично, когато вече е безопасно, а на други ще бъде позволено да работят изцяло дистанционно.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg