ГПР по ипотечните кредити пада до ново рекордно дъно

949
ГПР по ипотечните кредити пада до ново рекордно дъно

© Pixabay

За трети пореден месец лихвите по жилищните кредити за домакинствата, договорени в лева, остават на ниво от 3% - с два базисни пункта над историческото дъно от 2.98%, отчетено през септември 2019 г.

Това показва лихвената статистика на Българската народна банка за месец декември.

Лихвите по ипотеките в евро пък се понижават с 0.21 процентни пункта спрямо предходния месец ноември и падат до ново историческо дъно от 3.26%.

Спрямо декември 2018 г. лихвите по ипотечните кредити в лева се понижават с 0.24 процентни пункта, а в евро – с 0.39 пр. п.


Рекордно нискък през декември е и средният годишен процент на разходите* по левовите ипотечни заеми – 3.32 на сто, като се понижава с 0.04 процентни пункта спрямо ноември и с 0.26 процентни пункта на годишна база.

При евровите ипотеки ГПР се понижава с 0.35 процентни пункта на месечна и с 0.47 пр. п. на годишна база до 3.5%, което също представлява ново рекордно дъно.

В сегмента на потребителските кредити лихвите продължават тенденцията на плавно увеличение, която започна през лятото на 2019 г.

През декември средният лихвен процент по кредитите за потребление в лева бележи ръст от 0.51 процентни пункта спрямо ноември и 0.48 пр. п. спрямо декември 2019 г., като достига 9.03%.

При заемите за потребление в евро лихвите се увеличават с 0.02 пр. п. на месечна база, а на годишна отчитат спад от 0.20 пункта - до 3.65%.

Средният годишен процент на разходите по потребителските кредити в лева през декември 2019 г. е на ниво от 10.96 на сто (с 0.67 процентни пункта по-висок от предходния месец), а по тези в евро достига 4.02 на сто (с 0.12 пр. п. над този за ноември).

При корпоративните кредити лихвите в повечето сегменти намаляват през декември 2019 г.

Средният лихвен процент по заемите в размер до 1 млн. евро, договорени в левове, намалява спрямо същия месец на 2018 г. с 0.24 пр.п., до 3.48%, а по тези, договорени в евро – с 0.79 пр.п., до 2.17%.

Средният лихвен процент по кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава с 0.71 пр.п., до 2.60%, а по тези, договорени в евро – с 0.22 пр.п., до 2.71%.

През декември 2019 г. спрямо ноември 2019 г. средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, спада с 0.30 пр.п., а по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро – с 0.44 пр.п.

При кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, средният лихвен процент се увеличава с 0.03 пр.п., а по тези, договорени в евро – с 0.74 пр.п.

При влоговете на домакинствата през декември 2019 г. спрямо декември 2018 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава с 0.04 пр.п., до 0.17%, а по тези в евро – с 0.02 пр.п., до 0.20%. 

На месечна база, в сравнение с ноември 2019 г., средният лихвен процент по левовите депозити се повишава с 0.03 пр.п., а по тези в евро спада с 0.03 пр.п.

Средният лихвен процент по фирмените депозити с договорен матуритет в левове през декември 2019 г. спада с 0.02 пр.п. на годишна база, до 0.05%, а по тези в евро – с 0.06 пр.п., до -0.04%.

В сравнение с ноември 2019 г., средният лихвен процент по корпоративните левови депозити намалява с 0.04 пр.п., а по тези в евро се увеличава с 0.01 пр.п.

* Годишният процент на разходите (ГПР) включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

katia zzo
# 0
10:01 | 31 January 2020
Здравейте, Всички са толкова щастливи, че разказах страхотните си показания за това как се сдобих моята сума за заем за желание от Авраам, който е манекенката на заемащия заем Компания, искам бързо да използвам тази възможност, за да уведомя целия свят от това, г-жа Нурс Джая от Малайзия, в която търсех заем стартирам собствен бизнес в подкрепа на моя бизнес, разходи, така че отидох онлайн търсене на заем, когато попаднах на някои кредитори, които ме изневериха и изтрих малкото си пари по това време, обърках се, че не го правя дори знам какво да правя, защото малкото пари, които имах със себе си беше отнет от онези измамни копелета, които наричат ​​себе си истински заем заемодатели, И така в един верен ден, докато разглеждах интернет в търсене на работа попаднах на някои свидетелства, коментирани във форума от една госпожа благославя идидоха и госпожа моника за това как получават заема си заемане на заемане на компанията Имейл: rannerloan565@gmail.com Затова си казах, че трябва да изпробвам това, тъй като бях толкова уплашен относно това, което ми направиха другите заемодатели. Е-мейл адрес, който беше в тези коментари във форума, така че аз се свързах с него, информирайки го, че съм го препратил от някои клиенти които получиха заема от неговата компания, г-н Адам, и г-жа Суле Луис, така че когато чу, че е много щастлив от това, затова ме увери в това в правилната компания, където мога да получа моята сума за заем за желание, Те дадоха мен кредитен формуляр за кандидатстване за заем, който да попълня и върна, направих всичко това, дадох им цялата ми необходима информация за мен, така че ми беше дадена условията и състоянието на тяхната компания всичко вървеше гладко без никакви забавяне, за не по-малко от 24 часа бях информиран, че заемът ми валидна сума от 12 000 евро са регистрирани и одобрени от техния борсов съвет попечител, Така че по това време бях толкова щастлив, когато ми казаха трябва да ги изпращам чрез банкови данни, но аз бях малко скептичен към това така че казах, че имам доверие и вярвам за този кредитор да се обадя на г-н Авраам i ги дадох по банкова сметка, така изненадващо получавам и предупреждавам от моята банка че сметката ми е кредитирана със сумата от 12 000 евро от г-н ABRAHAM. Затова аз спешно му изпратя имейл, че получавам заема си успешно, Така че скъпите ми братя и сестри там все още търсят истински заем компания ще ви посъветвам любезно да се свържете със заемната компания на Ranner E-mail: rannerloan565@gmail.com и знам, че той също ще ви помогне с размера на заема за вашето желание, изпратете им имейл днес и ще се радваш, че го направи. от сестра Nurs Jaya, malysia *
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg