HSBC с $10 млрд. печалба в ерата на по-високите лихви и отварянето на Китай

1118
HSBC с $10 млрд. печалба в ерата на по-високите лихви и отварянето на Китай

© Unsplash

Печалбата на HSBC скача до рекордно ниво през първото тримесечие, превръщайки базирания в Лондон банков гигант в един от най-големите бенефициенти от новата ера на по-високи лихвени проценти и повторното отваряне на Китай.
 
Кредиторът съобщи, че печалбата му се е увеличила почти четири пъти спрямо година по-рано до 10,3 милиарда долара през първите три месеца на 2023 г., което е най-високият му отчет за тримесечие, според S&P Global Market Intelligence. HSBC заяви, че ще изплати първия си тримесечен дивидент от 2019 г. насам – след спирането им по време на пандемията – и ще изкупи обратно акции на стойност до 2 милиарда долара, съобщава The Wall Street Journal.
 
Дивидентът и обратното изкупуване вероятно ще облекчат натиска върху HSBC, най-голямата банка в Европа по пазарна стойност, след продължил година опит от страна на нейния най-голям акционер, китайският Ping An Insurance, да преструктурира банката по начин, който би изолирал азиатските операции от други звена по света.
 
Акциите на банката, листната в Лондон, поскъпнаха с 5% по време на днешната търговия.
 
Печалбата преди облагане с данъци се увеличава поради два временни фактора: придобиването на британското подразделение на Silicon Valley Bank и подновените преговори за продажбата на френското звено за банкиране на дребно.
 
HSBC съобщава, че се е възползвала и от по-трайни тенденции. Нарастващите лихвени проценти са ѝ позволили да таксува кредитополучателите повече. Банката обаче все още не е изправена пред достатъчно конкурентен натиск, за да повиши процента, който плаща на вложителите, със съразмерна сума.
 
Нетният лихвен доход достига 8,96 милиарда долара през първото тримесечие, повишавайки приходите до над 20 милиарда долара, около две трети повече от първото тримесечие на 2022 г.
 
Повторното отваряне на Хонконг и континентален Китай след няколко години на строги ограничения за борба с Covid-19 е довело до съживяване на бизнеса, коментира главният изпълнителен директор Ноел Куин, цитиран от WSJ. 
 
 
HSBC ще проведе своето годишно събрание на акционерите в петък в Англия. Акционерите са готови да гласуват резолюция, която призовава HSBC да разглежда редовно възможности за структурни промени, включително потенциално отделяне.
 
Ping An настоява HSBC да се преструктурира по начин, който ще изолира операциите ѝ в Азия от други звена - промяна, която според акционера би могла да повиши приходите и стойността на акциите. HSBC се противопоставя на този ход, твърдейки, че той ще подкопае стратегията на банката за свързване на бизнеси и региони по целия свят.
 
HSBC е базирана в Лондон, но по-голямата част от печалбата ѝ преди облагане с данъци идва от бизнеса ѝ в Азия, накъдето банката пренасочва повече ресурси, като същевременно напуска или съкращава ключови пазари в Северна Америка и части от Европа.

Българският бизнес

Всичко по темата Сезонът на печалбите

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg