И Bank of England повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта

1155
И Bank of England повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта

© Getty Images

Bank of England повиши основния си лихвен процент с 0,25 процентни пункта, което е поредният знак, че централните банки по света са решени да се справят с инфлацията въпреки напрежението в банковата система, пише The Wall Street Journal.
 
По-рано BoE съобщи, че може да спре поредицата увеличения на лихвените проценти, която започна през декември 2021 г., но неочакваното покачване на инфлацията през февруари накара банкерите да вземат решение за ново увеличение на разходите по кредитите с цел охлаждане на покачването на цените.
 
Членовете на BoE заявиха, че банковата система на Обединеното кралство „остава устойчива“ и предупредиха, че може да се наложи да повишат отново основния лихвен процент.
 
Повтаряйки модела на последните си срещи, седем членове на Комитета по паричната политика гласуваха за повишаване на основния лихвен процент до 4,25% от 4%, докато двама гласуваха разходите по кредитите да останат непроменени. Така лихвените проценти стигнаха най-високото си ниво от октомври 2008 г.
 
 
Ходът на BoE следва този на Федералния резерв на САЩ, който в сряда одобри ново увеличение на лихвения процент с четвърт процентен пункт. Фед обаче даде сигнал, че проблемите в банковата система може да прекратят кампанията му за повишаване на лихвените проценти по-рано, отколкото изглеждаше вероятно преди две седмици.
 
Европейската централна банка миналата седмица повиши основния си лихвен процент с половин процентен пункт. Централните банки на Норвегия, Филипините и Тайван също увеличиха разходите по кредитите.

Швейцарската национална банка повиши основната си лихва до 1,5%, а комитетът по паричната политика на централната банка на Турция реши да запази днес основния лихвен процент непроменен на ниво от 8,5%.
 

Признаците за напрежение в банковата система отчасти се коренят в бързия темп на повишаване на лихвите от страна на централните банки през последната година. Затягането на паричната политика имаше за цел да охлади икономическия растеж и съответно инфлацията, но също така понижи стойността на облигациите, притежавани от търговските банки.
 
Група от централни банкери и надзорници от цял свят - която включва представители на Фед и BoE - в четвъртък заявиха, че остават нащрек „за променящите се перспективи".
 
„Тъй като повечето централни банки повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията, кредитополучателите сега са изправени пред рязко нарастващо бреме за обслужване на дългове. Широкообхватното преоценяване на пазарите на активи също може да изложи банките на допълнителни рискове”, се казва в изявление на Базелския комитет.
 
В предишни периоди на напрежение банките са намалявали кредитирането, което, ако се повтори, може да означава по-малко заеми за потребителите за купуване на коли и жилища, както и по-малко кредити за бизнеса за разширяване или инвестиции, което повишава риска от по-рязко икономическо забавяне и по-бърз спад на инфлацията.
 
„Комитетът по парична политика ще продължи да следи отблизо всички ефекти върху кредитните условия, пред които са изправени домакинствата и предприятията, а оттам и въздействието върху макроикономическите и инфлационните перспективи“, казва BoE.
 
 
Нивото на инфлация в Обединеното кралство достигна своя връх през октомври от 11,1%, след което спадна за три поредни месеца. То обаче отскочи до 10,4% през февруари от 10,1% през януари, за изненада на повечето икономисти. Това остави Обединеното кралство с най-висок процент на инфлация сред групата на седемте най-богати демокрации.
 
Очаква се годишният темп на покачване на цените да се забави рязко през април до 7,4%, според прогнозите на икономистите от JPMorgan. През този месец на 2022 г. цените на енергията за дома скочиха, тъй като инвазията на Русия в Украйна предизвика опасения за недостиг на природен газ. Но това вероятно няма да се повтори тази година.
 
Въпреки изненадващото покачване на инфлацията през февруари, BoE заяви, че очаква растежът на заплатите да се забави по-бързо от предишните прогнози и заяви, че очаква инфлацията да бъде по-ниска през второто тримесечие на годината, отколкото прогнозираше по-рано.

Централната банка на Великобритания също така предвижда по-силен икономически растеж в този период – сценарий, при който страната ще избегне рецесия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Hinson
# 0
09:03 | 25 March 2023
За кого може да се отнася; Предлагаме всички видове финансови кредитни услуги с достъпна лихва от 2%. Нашите предложения варират до €10,000,000.00. Заинтересованите кандидати трябва да кандидатстват с подробности по имейл: agenthinson@gmail.com Със следната информация за кандидата по-долу: - Пълни имена: Заета сума: Продължителност: Държава/Щат: Телефон №: Цел на средствата?:
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg