Идва ли краят на бурното нарастване на банковите депозити?

1790
Идва ли краят на бурното нарастване на банковите депозити?

© Pixabay

Домакинствата в страната разполагат с рекордните 65.1 млрд. лева на депозити в търговските банки, става ясно от месечните данни на централната ни банка.

Увеличението спрямо година по-рано е от 6.28 млрд. лева, показва справка на Profit.bg.

Нарастването само за първите пет месеца е от 2.513 млрд. лева, което означава, че населението пести по малко над половин милиард лева на месец от началото на 2021 г.


Новите депозити в търговските банки, т.е. внесените суми, намалени с изтеглените, отчитат повишение с 6.287 млрд. лева.

Ръстът в последните 12 месеца беше най-голям през декември, когато увеличението на новите депозити беше от рекордните на месечна база 1.623 млрд. лева.

Дали обаче сме към края на бързото нарастване на банковите депозити в условията на рекордно ниски лихви?

Няма да е изненада, ако в следващите месеци станем свидетели на първото намаление на спестяванията на месечна база за последните 14 месеца.

За последно спад в депозитната база беше отчетен през март миналата година, или в началото на пандемията от COVID-19, когато изтеглените пари превишиха новите депозити със 71 милиона лева. Нарастването през последния месец е от едва 10 млн. лева. 

Доходност за парите ни при трайно отрицателните банкови лихви?Каква е алтернативата за спестяванията ни? Къде да търсим доходност и как да управляваме разумно парите си чрез индивидуална инвестиционна сметка от ликвидни инструменти на глобалните финансови пазари

Сигналите за това са няколко - част от големите банки спряха да предлагат срочни депозити, а други дори начисляват отрицателни лихви. Това е и причината платените лихви по депозитите на домакинствата от началото на годината да са едва 20 млн. лева спрямо 29.8 млн. лева за преди година и 36.9 млн. лева за първите 5 месеца на 2019 г.

От друга страна - част от депозантите търсят по-високо ниво на риск, което съответно би донесло и евентуална по-висока доходност. Решенията за това са няколко - инвестиции на родната или чуждите борси, вложения във взаимни фондове или борсово търгувани фондове, спестовни планове, покупка на имот и други. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg