Икономисти очакват по-плитък спад на родната икономика

1073
Икономисти очакват по-плитък спад на родната икономика

© Pixabay

Икономическият екип на УниКредит Булбанк коригира прогнозата си за спад от 7.2% за тази година на 6%, става ясно от последния тримесечен анализ на УниКредит за икономиката на ЦИЕ.

Икономистите допълват в анализа, че пълното възстановяване на икономиката ще отнеме повече време и коригират прогнозата си за възстановяването на икономиката от 3% през следващата година, като в предходната прогноза процентът беше 6.7%.

„Спадът на икономиката вероятно ще бъде по-плитък през 2020 г., но и възстановяването през 2021 г. ще бъде по-слабо, отколкото предвиждахме през юни. През тази година очакваме БВП да се свие с 6% на годишна база, в сравнение със спада от 7.2%, който предвиждахме през юни. Има две основни причини за тази промяна.

Първо, причиненият от ограничителните мерки спад през второто тримесечие на 2020 г. (-10% на тримесечна и -8.5% на годишна база) се оказа по-малък, отколкото се опасявахме.

Второ, повишихме прогнозата си за растежа в еврозоната, което ни кара да смятаме, че износът ще се представи по-добре, отколкото прогнозирахме първоначално.

В същото време, ръстът през четвъртото тримесечие на 2020 г.  вероятно ще бъде по-слаб, отколкото очаквахме преди, тъй като ескалацията на политическото противопоставяне повиши несигурността, което допълнително ще пречи както на възстановяването на потребителските разходи, така и на инвестициите“, обясняват икономистите на УниКредит Булбанк.

От анализа става ясно още, че икономиката вероятно ще се нуждае от около две години, за да възстанови напълно загубите на доход, причинени от пандемията. Връщане към пълна заетост едва ли ще е възможно преди края на 2023 г. В случай на нова вълна на пандемията не се очаква нова национална блокада.

Вместо това се очаква въвеждането на прецизно насочени ограничения, които ще имат далеч по-малки негативни последици за икономиката от това, което наблюдавахме в началото на пандемията. При такъв сценарий очакваме и увеличаване на фискална подкрепа за фирмите и домакинствата от реалната икономика.

Икономистите посочват, че все още не се вижда краят на пандемията от коронавирус, тъй като разработката и широкомащабното приложение на ваксина, която да изкорени вируса, е малко вероятно да се случи преди края на 2021 г.

Това означава, че секторите, най-засегнати от мерките за социално дистанциране, като туризма и търговията, ще имат още една трудна година през 2021 г., което вероятно ще увеличи перманентните загуби за икономиката.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg