Илиан Георгиев, БАКБ: Еврото е печат за качество

682
Илиан Георгиев, БАКБ: Еврото е печат за качество

© Profit / Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор и член на УС на Българо-американска кредитна банка

Без да имаме приета законодателна рамка, не можем да вървим напред по пътя към еврозоната. Това мнение изрази Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор и член на УС на Българо-американска кредитна банка, който взе участие във финансовия форум ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023.
 
„За да напреднем в процеса по интеграция по приемане на еврото, трябва да адаптираме страшно много законодателство и да покрием широк спектър изисквания.
 
Имаме конкретно приети ангажименти по ПВУ, Шенген, борбата срещу изпирането на пари, нов закон за БНБ.
 
Така че, трябва да имаме работещи институции, които да могат да подготвят законите и да дойде моментът, в който да се приемат. От там насетне вече остава техническо време за реализация. 
 
Асен Василев: Възможно е да извършим по-плавен преход към евротоДо края на годината предвиждам инфлацията в България да възлиза на около 7%, заяви той

Доколкото аз имам усещане, ние не се намираме в най-началната точка, от която трябва да започнем. Вече имаме няколко варианта по законопроекта за приемане на еврото и се работи по закона на БНБ и другите актове “, сподели още главният изпълнителен директор и член на УС на Българо-американска кредитна банка.

„Еврото е най-вече печат за качество – на българската държава, на българския бизнес, на българската банкова система.“, категоричен е той.
 
По темата за консолидацията на банковия пазар, той заяви, че тя трябва да се случва в периметъра на средните, не на големите банки, „тъй като не искаме да има само 4 банки в България“. 
 
„Имаме банки с много успешни бизнес модели, които не са имали нужда от дигитална трансформация, а изначално са били дигитално установени. 
Мога да ви дам пример, че когато започна пандемията, ние имахме 75% дигитални транзакции още преди това. За мен е важно потребителите да могат да избират измежду повече от трима или петима участници на пазара.“.
 
Главният изпълнителен директор и член на УС на Българо-американска кредитна банка отбеляза още, че един изключително важен аспект за бъдещето е да се ориентираме към зелената икономика. „От нас започва това усилие, тъй като ние сме инструмента. През нас минават парите и когато ние ги насочим към определени дейности, икономиката ще се трансформира в зелена“, категоричен е той. 
 
Още от форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023 вижте тук.

Българският бизнес

Всичко по темата ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg