Интересът към ипотечните кредити в САЩ намалява заради ръста на лихвите

265
Интересът към ипотечните кредити в САЩ намалява заради ръста на лихвите

© Pixabay

Ръстът на лихвите по ипотеките в Съединените щати през последните седмици вече се отразява върху търсенето на жилищни кредити, пише CNBC.

Общият брой на подадените заявки за подобни кредитни продукти бележи спад от 7% за последната седмица, по данни на Асоциацията на ипотечните кредитори в САЩ.

За същия период средната лихва по 30-годишните ипотечни заеми с фиксиран процент бележи ръст от 3.1% на 3.14%. Това е най-високата ѝ стойност от месец юли насам.


Интересът към рефинансиране на съществуващи заеми, което е още по-чувствително към седмичните промени на лихвените проценти, също намалява. На седмична база спадът в броя на подадените заявки е с 10%, а обемите на рефинансираните кредити отчитат понижение от 16% спрямо същата седмица на предходната година.

Молбите за нови жилищни кредити пък са с 13% по-нисък обем, в сравнение с миналата година.

Единствено в сегмента на държавните заеми, които се използват от потребителите с най-ниски доходи, се наблюдава ръст от 1%.

Според експертите, цитирани от CNBC, основният двигател на лихвените проценти в момента е облигационният пазар. Силните данни за сектора на услугите, които бяха публикувани миналата седмица, доведоха до нов ръст на доходностите по дълговите ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg