Искате ли да плащате по-малка вноска по кредита си?

832
Искате ли да плащате по-малка вноска по кредита си?

© Pixabay.com

Вноските по ипотечния кредит представляват сериозно перо в бюджета на много семейства. В условията на понижаващи се лихвени проценти обаче има няколко начина, които могат да ви помогнат да спестите доста средства в дългосрочен план.

Kredit.bg обобщава кои са те:

1. Рефинансиране на кредита с цел намаляване на месечната вноска.

Ако сте изтеглили ипотечен кредит преди 3-4 или повече години, е много вероятно лихвата, която плащате, да е доста по-висока от настоящите оферти на пазара. В България вече има банки, които предлагат промоционални лихви от под 3% за определен период от време, а статистиката на БНБ показва, че средният лихвен процент по жилищните заеми е на рекордно дъно от 3.09 на сто.

При това положение рефинансирането на кредита може да се окаже изгоден вариант и да ви помогне да понижите значително месечната си вноска. Справка в калкулаторите на Kredit.bg показва, че ако през 2014 година сте изтеглили ипотечен кредит на стойност 120 000 лева за срок от 20 години, месечната ви вноска е около 790 лева.

Ако днес, пет години по-късно, имате да погасявате още 100 000 лева от главницата и рефинансирате кредита при лихва от 3.5% за оставащия срок от 15 години, месечната ви вноска ще падне до 715 лева.

Разходите по погасяването на един ипотечен кредит и замяната му с друг обаче може да са доста сериозни. За да прецените дали има смисъл от цялото "упражнение" по рефинансирането, е добре да изчислите колко точно ще спестите в дългосрочен план и колко време ще ви е необходимо, за да си "избиете" разходите по операцията.

Ако използваме горния пример, с намаляването на вноската за оставащия период от 15 години ще спестите общо 13 500 лева (180 месеца по 75 лева на месец). Ако всички такси по рефинансирането възлязат на 3000 лева, ще са ви необходими малко над три години, за да ги компенсирате със спестените средства. Тоест, ако планирате да останете в жилището за по-дълъг период от време и да не го продавате, то тогава операцията ще си струва, защото в дългосрочен план ще платите по-малко Ако обаче имате намерение да се разделите с имота си или да погасите заема предсрочно, преди изтичането на този срок, то тогава рефинасирането може би не е добра идея, защото ще ви коства повече, отколкото ще спестите.

2. Намаляване на срока на изплащане на кредита

Понижаването на лихвените проценти ви дава и друга възможност - да запазите размера на месечната си вноска, но да съкратите срока на изплащане на заема. Можем отново да използваме горния пример. При лихва от 5% и месечна вноска от 790 лева, ще са ви необходими още 15 години, за да погасите ипотечния си кредит.

Ако лихвата обаче е 3.5 на сто, а вноската остане 790 лева, ще можете да изплатите задълженията си за 13 години и два месеца. Това също е начин за спестите пари в дългосрочен план.

Ако смятате, че доходите ви ще се повишават и в бъдеще ще можете да заделяте повече средства, можете дори да увеличите леко размера на месечната вноска. Това ще ви даде възможност да погасите ипотечния си кредит още по-рано. Ако в горния пример тя се повиши до 850 лева на месец (при лихва от 3.5%), погасяването ще ви отнеме точно 12 години.

И тук обаче трябва да се вземат предвид административните разходи по рефинансирането на ипотечния кредит, тъй като, за да си струва операцията, те не трябва да надвишават сумата, която евентуално ще бъде спестена дъгосрочно.

Ще продължат ли да поскъпват имотите в страната? Кои са едни от най-атрактивните проекти в големите градове днес? Удачен ли е моментът да изтеглим кредит? Колко мога да спестя ако рефинансирам задължението си днес?

Отговорите на всички тези въпроси ще научите на 25 септември от 17:00 ч. в литературен клуб "Перото" в НДК.

Входът е свободен! 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elena
# 0
17:01 | 24 January 2020
Изпратете ни имейл на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg