Испанските банки разчитат на потребителското кредитиране през 2021 г.

462
Испанските банки разчитат на потребителското кредитиране през 2021 г.

© Pixabay

Испанските банки, чиито финансови резултати пострадаха по време на пандемията, се готвят за по-добри времена, а надеждите им са свързани най-вече с очаквания бум на потреблението в страната, пише Ройтерс.

Потребителските кредити за покупки на автомобили, ваканции и домашни ремонти заемат дял от едва 7% в общия портфейл на банковата система в страната, но нормата на печалба по това перо надвишава 7 пъти тази при ипотечните заеми.

На фона на пандемията от COVID-19 потребителското кредитиране в Испания отчете спад, а рискът от увеличаване на дела на необслужваните заеми все още е налице. Затова някои представители на финансовата индустрия предупреждават, че може би все още е твърде рано да се насърчава тегленето на нови кредити.


Но въпреки това има банки, които са притиснати от средата на рекордно ниските лихвени проценти и които виждат възможности за по-добри финансови резултати именно в потребителските кредити.

Caixabank, която е най-голямата испанска банка по размер на активите, предлага на над 6 милиона от своите клиенти предварително одобрени оферти за кредит. През май Santander също отправи подобно предложение на обща стойност 90 милиарда евро.

Програмата на Caixabank е насочена най-вече към покупката на електроуреди, битова електроника и ремонтни дейности. Лихвените проценти по потребителските кредити на банката достигат до 11.5%. Институцията очаква този бизнес да се превърне в основен двигател на печалбите през 2021 г.

"Ако потреблението се активизира, същото ще се случи и с потребителските кредити. Това може да доведе до ръст в нормата на печалба за банковия сектор", коментира пред Ройтерс Едуардо Арейлза от консултантската компания Alvarez & Marsal.

Дрдуга испанска банка BBVA пък очаква натрупаните кризисни спестявания по време на пандемията, европейските стимули и ръстът в броя на ваксинираните да подкрепят продажбите на нови автомобили. Прогнозите са за ръст с 8% през 2021 година и с 24% през 2022 година. По тази причина банката предлага 8-годишни кредити в размер до 75 000 евро при лихва от 6.9 на сто.

За сравнение, средният лихвен процент по ипотечните заеми в Испания е около 1.5%.

Банки спират депозитите, какво да правим? Ето съветите на Левон ХампарцумянСпоред банкера има риск от повишаване на дела на лошите кредити, но той увери, че

Сигналите за постепенно възстановяване на потреблението вече са налице. Новоотпуснатите потребителски кредити в една от по-малките испански банки Liberbank нарастват със 7.9% през първото тримесечие. Santander отчита ръст от 25%, а Sabadell - от 19%.

В анализ на инвестиционната компания Jefferies се посочва, че тази тенденция може да подобри показателите за рентабилността на банковия сектор в Испания. Възвръщаемостта на собствения капитал (ROE) в сектора падна до -3.6% през последното тримесечие на 2020 г. при средно ниво на показателя от 1.9% за банките в еврозоната. 

До голяма степен това се дължи на по-високия дял на лошите кредити в Испания. Провизиите в сектора се увеличиха до 8.7 милиарда евро през последната година. През април централната банка препоръча на трезорите да увеличат капиталовите си буфери в случай на ново влошаване на ситуацията с необслужваните заеми.

В потребителския сегмент делът на лошите кредити достига 5.52% през първото тримесечие на 2021 г., в сравнение с 5.13% за последните три месеца на 2020 г. Той обаче все още е доста по-нисък от достигнатите 8.2% през юни 2009 г., в разгара на световната финансова криза.

Пикът на лошите кредити в Испания пък беше регистриран през декември 2013 г. след дълговата криза, когато делът им достигна 13.6 на сто.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg