Историята на швейцарската банкова тайна

11562
Историята на швейцарската банкова тайна

Благодарение на филмите и различните телевизионни предавания, швейцарската банкова индустрия се е превърнала в синоним на потайността и сенчестите сделки, пише Business Insider.

Високо цененият швейцарски финансов сектор, в който работят над 6% от населението на страната и съставлява над 10% от икономиката й, е подложен на международен натиск да осигури по-голяма прозрачност в опит за слагане на край на укриването на данъци, прането на пари и измамите.

Вижте как протича историята на швейцарския банков сектор:

Швейцария е банков рай поне от 17-и век насам.

Благодарение на неутралитета, който страната пази от векове, швейцарският франк остава стабилна валута, за разлика от други валути в Европа. В резултат на това, към страната се насочват огромни средства и инвестиции.

През 1934 г., Франция, ядосана от загубата на приходи от офшорни сметки, обискира офиса на швейцарска банка в Париж и разкрива имената на притежателите на сметки.

Едва след обиска на швейцарска банка от страна на френските власти, Швейцария приема първия си закон за финансовата тайна.

За да предотврати подобни случки, Швейцария приема закон, който прави подобни разкрития незаконни и с това се слага началото на модерната швейцарска банкова тайна.

Банковият закон от 1934 г. на практика позволява на някого да си открие сметка с минимален брой въпроси, зададени от страна на банката, стига тя да е убедена, че парите не са незаконно придобити.

Законът защитава данните на клиентите от трети лица, подобно на начина, по който в повечето страни лекарите или адвокатите по закон трябва да пазят информацията за техните клиенти.

Страната е една от малкото, в които според законите данъчната измама и укриването на данъци са различни неща.

Измамата включва подправянето на документи, докато укриването на данъци е просто "премълчаване".

Този факт е бил от особена важност през Втората световна война

Благодарение на неутралитета на Швейцария и на факта, че никоя банка в света не би приела германска валута, хората за пореден път се обръщат към швейцарските банки, за да защитят активите си.

Това включва плячкосано злато на нацистите, както и спестяванията на техни жертви (швейцарските банки в крайна сметка създават фонда на стойност 1.25 млрд. долара за компенсацията на жертвите на Холокоста). Тогава малки бутикови банки се превръщат мултимилионни и милиардни банкови институции.

До втората половина на 20-и век, банковите закони в Швейцария остават почти непроменени

Швейцарските банки са били на практика непревземаеми.

Техните трезори са използвани за складирането на недекларирани пари и активи от всички, от богати бизнесмени, опитващите са да избегнат плащането на данъци, до корумпирани световни лидери, като филипинеца Фердинанд Маркос и нигериеца Сани Абача, които са криели незаконно придобити средства.

Международният натиск от страни, които смятат, че швейцарските банкови сметки се използват за укриване на данъци и пране на пари, се засилва.

През 90-те години на миналия век са направени някои малки промени в опит да се сложи край на прането на пари.

След това през 2002 г. се намесва ЕС.

ЕС е разочарован от това, че Швейцария подминава въпросите за гражданите на съюза , които са заподозрени в укриване на данъци, и започва да оказва натиск за облекчаване на законите за банковата тайна.

От Берн се противопоставят и двете страни отказват да направят компромиси. Определени членове на швейцарския парламент започват кампания, с която целят банковата тайна да залегне като фундаментално право в конституцията. Нещата остават почти без промяна в следващите няколко години.

През 2007 г. започва раздвижването.

Тогава САЩ се намесва сериозно, разследвайки швейцарския банков гигант UBS AG за търговия с вътрешна информация, както и за участието й в срива на ипотечния пазар.

През 2008 г., един от ръководителите на UBS е обвинен в това, че е помогнал в укриването на 20 млрд. долара от щатските данъчни власти.

Раул Уейл е обвинен, че е помогнал на 20 000 американци да укрият 20 млрд. долара, за да избегнат данъчно облагане (САЩ губи около 100 млрд. годишно от подобни действия).

През следващата година от САЩ изискват UBS да предостави информация за 52 000 сметки на американски граждани. UBS разкрива информация само за 300 сметки, твърдейки, че повече от това би било нарушения на законите за швейцарската банкова тайна.

Швейцария омеква през 2009 г.

Президентът и финансов министър на Швейцария Ханс-Рудолф Мерц казва, че страната ще споделя информация само при получаването на 'подробни молби за отделни случаи от други страни', според The Wall Street Journal.

Тогава се появява черен пазар на данни.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Дарин Колев
# 0
22:04 | 13 April 2012
MAN, навлизаме в друга тема, но има два полюса в света. Несъмнено САЩ и Англия + други вероятно. Но опозицията е ГИГАНТ - Русия + Китай!!! Тези двете могат сами да премажат всичко по пътя си, повярвай. Не случайно не ги закачат, знайно е че ще са заедно във всяко по-голямо начинание. А що се отнася за швейцарския модел... Според мен това е организирана оргия, която го начуква на всички правителства по света. Трябва да се промени. Ето един прост аналогичен пример - Държава, в която по закон, нито един престъпник независимо от калибъра му, не може да бъде екстрадиран, за да е съден в държавата си. Честно ли е?...
MAN
# 1
22:04 | 13 April 2012
Робин Худ, а защо смяташ САЩ се пънат толкова ? Защото са решили да помагат на бедните и на средната класа, които сами унищожиха с тази криза в собствената си страна? Просто искат повече влияние. Аз съм за обединение на няколко страни - Европа, Русия, Китай, арабския свят, Япония, с/у САЩ и Израел. Тяхната тирания трябва да се спре.
Недялка Димитрова
# 2
10:02 | 7 February 2012
Ако се случи това,което предлага РОБИН ХУТ, ракети по швейцарските банки,ако,не светът,то със сигурност Европа ще си стъпи на краката.
Маджарски
# 3
04:02 | 7 February 2012
Робин Худ - ти си едно закърняло човече с промит мозък
anonymus
# 4
01:02 | 7 February 2012
Пълни глупости.... защо САЩ да не вземат малко да се поуспокоят... все някой им е виновен за нещо. Преди им беше виновен Близкия изток.. сега Швейцария ли ще бъде следващата мишена ??? Щатите каквото и да правят си остават една ограничена страна, която нито от историческа, нито от културна страна не може и да стъпи на малкия пръст на Европа !!! Но има време ...
Милев
# 5
23:02 | 6 February 2012
С удоволствие бих живял в Швейцария. Най-демократичната страна в Европа.
РОБИН ХУД
# 6
22:02 | 6 February 2012
смятам САЩ вместо да удраят Иран или Сирия да пуснат няколко ракетки в швейцарските банки! Това което прави Швейцария е наистина шокиращо! Ако трябва да ги бомбандират! Одобрявам борбата с/у незаконн забогателите и техните закрилници банките за НАЛЕЖАЩА И нека Обама стори нещо за т.н. "банкова тайна".. не е никаква тайна, а си мирише на лайна! Никога несъм харесвал Швейцария заради престъпниците в нея и това че стараната ги защитава.. те са едни долни червеи и дори ще бойкотирам всичко Швейцарско в живота си.. лекета
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас