Италия продаде 25% от дяловете си в Monte dei Paschi

419
Италия продаде 25% от дяловете си в Monte dei Paschi

©  Wikimedia Commons

Италия успя да продаде 25% дял от Monte dei Paschi di Siena.

С това страната набра 920 млн. евро капитал и напредна в плановете за повторна приватизация на най-старата банка в света, две години след неуспешния първи опит.

Продажбата свидетелства за напредъка в регулацията на италианските банки, който допринесе за неочакваното решение на рейтинговата агенция Moody's от петък да подобри до "стабилна" перспективата пред дълга на Рим, който е третият по големина държавен дълг в света.


Това също така дава време на Италия да потърси по-трайно решение за петата си по големина банка, чиито акции са регистрирани на борсата, съобщава Reuters.

Министерството на финансите  увеличи размера на предлагането, първоначално определен на 20% и ограничи до 4,9% отстъпката спрямо цената на затваряне на акциите на MPS в понеделник от 3,07 евро за брой.

Акциите на MPS се търгуват с 50% над 2 евро за акция, при които преди година банката успя да набере капитал, което струваше на италианските данъкоплатци 1,6 млрд. евро, след като те поеха по-голямата част от спасителната помощ в размер на 8 млрд. евро през 2017 г.

Сделката за Monte dei Paschi се проваля, няма купувачиИталия притежава 64% от тосканската банка след спасителната помощ през 2017 г., която Европейският съюз одобри при условие, че е временна

Главният изпълнителен директор Луиджи Ловальо използва активите, за да финансира хиляди напускания на служители, като увеличи приходите чрез намаляване на разходите.

С повишаването на лихвените проценти, което доведе до рекордно високи нива на печалбите на италианските банки, MPS прогнозира, че нетната печалба ще достигне 1,1 млрд. евро тази година.

Благоприятните съдебни решения от последните седмици допълнително подобриха перспективите на банката, която понижи като "отдалечена" оценката на правните рискове, произтичащи от съдебни дела с искове за обезщетение.

Най-старата банка в света може отново да стане частнаНай-голямата италианска банка UniCredit води преговори с правителството на страната да придобие Monte dei Paschi di Sienna

В изявлението на Министерството на финансите се казва, че BofA Securities, Jefferies и UBS Europe са координирали ускореното изграждане на книжа. Като част от транзакцията Рим се ангажира да не продава повече акции на пазара в продължение на 90 дни без съгласието на глобалните координатори.

Ангажиментите, които Италия договори с органите по конкуренцията на Европейския съюз по време на спасителната програма, задължават Рим да продаде целия си дял от 64% в банката. Когато сделката от понеделник бъде уредена, делът ще бъде намален до 39%.

През май Reuters първа съобщи, че Министерството на финансите е готово да намали дела си чрез продажба на акции на пазара, ако условията са благоприятни, стига всеки нов инвеститор да управлява холдинга в съответствие с националния интерес.

Министърът на икономиката Джанкарло Джорджети и министър-председателят Джорджa Мелони неведнъж са заявявали, че правителството ще се опита да засили конкуренцията между банките с приватизацията на MPS.

Италия не успя да продаде Monte dei Paschi di Siena на UnicreditИталианското правителство сложи край на преговорите с Unicredit за продажбата на държавната банка Monte dei Paschi di Siena

Това повиши перспективата за потенциална сделка с други средни по големина банки, а именно Banco BPM и BPER Banca, съответно третата и четвъртата по големина банкi в Италия.

И двете обаче отричат да имат интерес към MPS.

Преди две години UniCredit прекъсна усилията на правителството за приватизация, което принуди Рим да потърси повече време от ЕС, припомня Reuters.

Продажбата на дялове се разглежда като предоставяне на повече гъвкавост на Италия да търси дългосрочно решение за MPS чрез сливане с конкурент, след като преговорите с UniCredit бяха усложнени от предстоящия краен срок за повторна приватизация.

Като се има предвид липсата на заинтересовани купувачи в краткосрочен план, пласирането на акции се очертава като най-вероятния вариант за намаляване на държавния дял и демонстриране на напредък към повторна приватизация, допълва агенцията.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg