Иван Иванов, БАКБ: Клиентите очакват цените на имотите да се увеличават

4447
Иван Иванов, БАКБ: Клиентите очакват цените на имотите да се увеличават

© Profit.bg

Иван Иванов, директор "Банкиране на дребно" в Българо-американска кредитна банка бе един от спийкърите в първото издание на „Домът на бъдещето“. Проведеното вчера събитие бе водено от Мария Силвестър.

Ето какво отговори Иванов на въпросите на известната водеща:

През последните месеци всички говорят за бума на жилищните кредити. На какво се дължи това и как банките реагират на този свръх интерес?

През последните години имаме постоянен ръст на жилищните кредити. През миналата година и по-конкретно първите месеци на пандемията обаче имаше доста несигурност, дори чисто физически не беше възможно да се правят огледи, да се изповядват сделки при нотариус и т.н. Така отложените покупки доведоха до значителен ръст в покупките и респективно до доста сериозен бум при ипотечните кредити.

Друга основна причина са много изгодните условия на банките. Лихвите в момента са на исторически ниски нива, което прави ползването на жилищен кредит много по-достъпно.


Налице е високо търсене на жилища, както и ръст в цените на строителните материали (а и на суровините като цяло), парцелите и разходите за труд. Това от своя страна доведе до сериозно поскъпване на жилищата не само в България, а и в по-голямата част от развитите икономики, което прави покупката само със собствени средства (т.е. без кредит) все по-трудна. Дори вече в някои държави се появяват предложения за ограничаване на стимулите във връзка с пандемията, за да се успокои ръста на цените.

А има и така наречения FOMO ефект, при който клиентите очакват да се увеличават допълнително цените и предпочитат да купят сега, за да не изпуснат момента.

Как реагират банките? Като цяло доста агресивно и в условията на висока конкуренция. Ние в БАКБ например реагираме с изключително гъвкав подход, индивидуално предложение за всеки клиент, ясни и прозрачни условия и много добра не само лихва, а и комплексна цена на кредита.

За какви имоти най-често се отпускат заеми и какви са средните суми на търсеното финансиране?

Търсенето в момента е приоритетно към жилищни имоти в големите градове. След големия интерес към къщи в селата покрай локдауните, тази година наблюдавахме тенденция за покупки на ваканционни имоти. Интересна тенденция специално в София е търсенето на гаражи и паркоместа като отделна сделка, предвид все по-ограничените места за паркиране, дори и в кварталите на града.

Сумите са много различни в зависимост от това къде се намира закупувания имот, но поради ръста в цените и търсенето на по-големи апартаменти, тенденцията е към значителното нарастване на средния размер на кредитите. По данни на БНБ към края на юни 2021, най-голям ръст отчитат кредитите за домакинствата с размер между 250 хил. и 500 хил. лева – 9% на тримесечна база и 27% спрямо година по-рано. Следващата група с най-голямо нарастване са кредитите между 100 хил. и 250 хил. лева. Така че, да – тези данни показват ясно, че ръстовете в момента са при по-големите размери на ипотечните кредити. 

Ипотечните кредити са на исторически най-ниските си нива. Как потребителите да се ориентират в морето от предложения. На какво трябва да обърнат внимание, освен разбира се лихвения процент?

Много се радвам, че ми задаваш този въпрос. Защото аз наистина не мога да си представя как клиентите се ориентират в изключително разнообразните предложения.

Но ако има едно основно правило, то е: Лихвата не е всичко! Далеч не е всичко! Има много други компоненти, които правят една оферта изгодна или неизгодна – изискване за задължителна застраховка Живот, която освен защита, в същото време е сериозен разход по кредита; изискване за ползване на разплащателен пакет, инвестиционен продукт или определени допълнителни условия по кредита. Така може да се окаже, че оферта за кредит с лихва 2,5% е много по-добро от друга с лихва 2,3% например.

Моят съвет е – търсете максимално опростена оферта и с минимални допълнителни задължителни продукти. Всеки допълнителен продукт може да оскъпи кредита, особено ако не виждате насрещната полза от него. Затова и нашата оферта в Българо-американска кредитна банка е точно такава – изчистена, с ясни и прозрачни условия, без изисквания за допълнителни продукти и на изключително конкурентни лихвени нива, като за всеки клиент предоставяме специално изготвена ИНДИВИДУАЛНА оферта.

И това не е всичко – не само не изискваме допълнителни пакети към ипотечния кредит, но и имаме уникално предложение – „Чиста сметка“ – разплащателна сметка, по която ако получавате месечните си възнаграждения от работна заплата или други регулярни постъпления, няма да имате месечна такса БЕЗСРОЧНО.

А ако се появи неочаквана нужда за ремонт или модернизация на дома Ви, за Вас създадохме най-новия ни продукт – Онлайн кредит „На мига“ – кандидатствате на специален сайт credit.bacb.bg, получавате одобрение за броени минути и усвоявате кредита изцяло онлайн, без посещение на банков офис и по всяко време (24/7).

 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg