Износът и вносът - двигатели на икономическия растеж у нас

1368
Износът и вносът - двигатели на икономическия растеж у нас

© Pixabay

През четвъртото тримесечие на 2016 г. реалният БВП нарасна с 3.4% на годишна база и с 0.9% спрямо третото тримесечие на годината, според експресните оценки на Националния статистически институт.

От компонентите на БВП експортът регистрира най-голям ръст от 9.1% на годишна база, следван от вноса с 7.8% и крайното потребление с 0.9%, докато бруто образуването на основен капитал се сви с 1.8%. Това отчитат анализаторите на Райфайзенбанк (България) в редовния си икономически обзор.

„Растежът през 2016 г. отново бе следствие от относително по-силно външно търсене, обусловено от слабото евро и благоприятната конюнктура на международните пазари за износ на български услуги и стоки. На този фон, ниските цени на петрола, който заема значителен дял от българския внос, способстваха за неговия по-бавен растеж“, коментира икономическият анализатор на банката Емил Калчев.

Индустрията увеличи производството си с 2.7% през 2016 г., след растеж от 2.9% през предходната година.

„Нарастването през 2016 г. се дължеше главно на преработващата промишленост, която покачи производството си с 5.0% спрямо предходната година, а добивната промишленост с 2.6%, докато производството на електро, топлоенергия и газ отбеляза спад от 2.0%“, допълни Калчев.

Фалитите у нас на най-ниско ниво от 6 години насамБроят на фалиралите фирми у нас достигна най-ниското си ниво от 6 години насам. Към края на 2016 г. обявените в производство по несъстоятелност търговци у нас възлизат на 452 броя

В края на 2016 г. публичният дълг възлезе на 26.9 млрд. лв. или 29.4% от БВП, което е 2.1 млрд. лв. повече от нивото му година назад. Въпреки това обаче той остава на едно от най-ниските нива в ЕС. Причина за нарастването бе емитираният дълг от 2.0 млрд. евро на международните пазари през март 2016 г.

Това бе втората транзакция след емисията за 3.1 млрд. евро през 2015 г., в рамките на средносрочната дългова програма за 8 млрд. евро, приета през 2015 г.

Според паричната статистика на БНБ към декември 2016 г. кредитите към фирми и граждани нараснаха за трети пореден месец - с 1.0% на годишна база, достигайки 49.1 млрд. лв. При кредитите към нефинансови предприятия бе отчетен по-незначителен ръст от 0.3% (до 30.6 млрд. лв.), докато при кредитите към домакинствата той беше 2.0% (до 18.5 млрд. лв.).

През декември нивото на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт)  отбеляза спад от 3.2 пр.п. спрямо декември 2015 г. до все още значителните 20.1% от всички кредити. Според анализа, този спад се свързва с проведения през 2016 г. преглед на качеството на активите на банките и стрес тестовете.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg