Къде работят най-добре платените банкери в Европа

2169
Къде работят най-добре платените банкери в Европа

© Pixabay

Статутът на Лоднон като градът, в който работят най-добре платените хора в Европа, бе потвърден от нови данни, според който над три четвърти от най-високо платените банкери и парични мениджъри в ЕС се трудят във Великобритания.

Данните от Европейския банков орган подчертават доминиращата позиция на Лондонското сити като финансовата столица на Европа, въпреки опасенията от отлив след решението на Великобритания да напусне ЕС.

Броят на банкерите в Европа, които печелят по над 1 млн. евро годишно, е намалял с 11% до 4 597 през 2016 г., последната година, за която има данни. Това обаче се дължи основно на обезценяването на британския паунд спрямо еврото в месеците след гласуването за брекзит през юни 2016 г., което се отрази на работещите във Великобритания, пише FT.


Във Обединеното кралство работят общо 3 529 високо платени банкери или 77% от всички, които печелелят по над 1 млн. евро годишно в ЕС. Това е 14 пъти повече, отколкото тези в Германия, страната с втория най-голям брой високо платени банкери - 253. Франция оформя челната тройка с 205 души, което с 15% повече от предходната година.

Най-високо платеният паричен мениджър е получил 33.2 млн. евро за година, докато заплащането на най-високо платения ръководител е било в размер на 25.2 млн. долара, а най-добре платеният инвестиционен банкер е заработил 18 млн. евро. Общо 15 банкери и 10 ръководители са заработили по над 10 млн. евро във Великобритания през 2016 г.

От няколко години Европейският банков орган следи заплащането в банките и притежаваните от банки компании за управление на активи. От регулатора са констатирали значителен спад в промяната на заплащането след въвеждането на таван върху бонусите за европейските банкери през 2014 г.

Тук всеки трети е милионерНю Йорк и Лондон са едва на четвърто и пето място по брой на милионерите на глава от населението

Това ограничи бонусите на банкерите до 100% от фиксираното им заплащане или до 200% със специално одобрение от страна на акционерите. Във Великобритания правилото не засяга паричните мениджъри и малките институции.

От 2014 г. насам средния бонус, изплащан на печелещите по над 1 млн. евро годишно, е намалял от 127% до 104% от заплатата. За всички служители средният бонус намалява от 65.5% до 57.1% от заплатата за същия период.

Заплащането в компаниите за управление на активи бе подложено на сериозен контрол в световен мащаб в последните години, тъй като над 50% от разходите на тези компании обикновено са предназначени за персонала.

Заплащането в компаниите за управление на активи в световен мащаб е нараснало с 5% миналата година на фона на сериозните бонуси, свързани със значителната доходност на пазарите.

Средната заплата на служителите в сектора на управлението на активи в световен мащаб е достигнала 134 000 долара, въпреки че заплащането на работещите във Великобритания остава без промяна, сочат данни на Emolument.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg