Как банките се подготвят за технологичната революция?

1114
Как банките се подготвят за технологичната революция?

© Pixabay

През последните две десетилетия дигиталните услуги трансформираха почти всички сектори на икономиката, както и ежедневието на хората. Но все пак има една индустрия, която до този момент успя да "устои" на технологичната революция - банковата, пише Kredit.bg. 

Дори и в развитите държави все още се счита за напълно нормално да се редите на опашка в банковия офис, да получавате извлечения по пощата или да депозирате чекове, подпечатани с логото на компании, основани през XIX век. Но дигитализация постепенно започва да навлиза и във финансовия сектор.

Според The Economist темповете, с които се случва тази промяна, тепърва ще се ускоряват. Младите хора, за разлика от своите родители, въобще не са склонни да демонстрират "лоялност" и да използват услугите на една и съща банка в продължение на десетилетия.

Проучванията показват, че 15% от британците на възраст между 18 и 23 години предпочитат на използват услугите на "мобилните трезори".


Технологичните гиганти, като Apple и Amazon, които вече са успели да спечелят доверието на потребителите, имат амбицията да развиват собствени финансови поделения.

Ползите от тази финансово-технологична революция вероятно ще бъдат огромни, пише още изданието. Затварянето на физическите клонове и пренасянето им в "онлайн" среда ще спести огромни разходи и драстично ще съкрати бюрократичния процес.

Ако публично търгуваните банки в глобален мащаб успеят да намалят разходите си с една трета, това ще спести по 80 долара годишно на всеки жител на планетата. Банковата система ще изпълнява много по-ефективно своята основна функция - да пренасочва капиталите там, където са нужни.

В същото време обаче не липсват и рискове. Финансовият сектор е толкова дълбоко интегриран в икономическата система, че всяка по-значима иновация може да доведе до сътресения. Появата на кредитните карти през 50-те години на миналия век, например, предизвика истинска революция в потреблението, но в същото време създаде културата на "пазаруването на заем".

Секюритизацията на кредитите даде тласък на капиталовите пазари през 80-те и 90-те години, но впоследствие стана една от основните причини за избухването на финансовата криза през 2008 г.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg