Как да изплатим кредита си по-бързо?

1679
Как да изплатим кредита си по-бързо?

© Pixabay

Предсрочното погасяване на задълженията може да ви спести много лихвени разходи и да се отрази положително на семейния ви бюджет. 

Вариантите за предсрочно погасяване са различни, а изборът на стратегия зависи от това как предпочитате да структурирате личния си финансов профил. 

Платформата за сравняване на кредитни продукти Kredit.bg обобщава няколко възможни стратегии. 

Обикновено потребителските и ипотечните кредити се изплащат на равни месечни вноски. С част от тях се плащат лихвите по заема, а с останалата се погасява главницата.

Ако имате възможност да заделяте достатъчно свободни средства, можете да се опитате да заделяте допълнителни суми, с които да погасявате оставащата част от кредита. Размерът на тази допълнителна вноска не е фиксиран и зависи изцяло от сумата, която сте склонни да заделяте.
 
Идеята е, че с тези пари вие ще погасявате част от главницата по кредита, върху която впослдествие няма да се начисляват лихви. Това ще ви спести доста средства, особено ако кредитът е с по-дълъг срок. 
 
Преди да пристъпите към осъществяването на този план, е добре да се информирате за условията, които вашата банка или кредитираща институция прилага към частичното предсрочно погасяване.

В някои случаи върху допълнителните вноски се начислява такса и трябва да сте сигурни, че тя няма да промени общата калкулация на разходите във ваша вреда. 
 
Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

 


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg