Как да изплатим по-бързо задълженията по кредитната си карта?

953
Как да изплатим по-бързо задълженията по кредитната си карта?

© Pixabay

Лихвените проценти тепърва ще се повишат, което, според много финансисти, означава, че сега е подходящ момент за изплащане на дълговете по кредитните карти.

Годишната лихва по кредитните карти в момента е малко над 17%, по данни на Българската народна банка.

В Съединените щати те са малко над 16%, а тъй като Федералният резерв е в цикъл на повишаване на лихвените проценти, лихвените ставки биха могли да изпреварят текущия рекорд от 17.87%, поставен през април 2019 г., пише CNBC.


Ръстът на лихвите може да се окаже проблем за хората, които имат неплатени баланси по кредитните карти. В САЩ задълженията по кредитни карти достигнаха 841 милиарда долара през първите три месеца на годината. В същото време 229 милиона американци са открили нови сметки с кредитни карти, което е увеличение спрямо предходното тримесечие.

„Най-важният ключ за излизането от дълга по кредитната карта е да не плащате висока лихва по тези заеми“, каза експертът по лични финанси Сузи Орман.

Една от първите стъпки, които тя препоръчва на хората, които искат да погасят дълговете по кредитни си карти, е да проверят дали могат да намалят лихвите. Това би им помогнало да изплатят задълженията по-бързо и да се уверят, че по-голямата част от парите им отиват за погасяване на сумата, която дължат, а не за покриване на лихвени плащания.

Има няколко начина за постигането на тази цел, в това число прехвърляне на баланс към друга кредитна карта с нулева лихва за определен период, теглене на потребителски заем с по-нисък лихвен процент за изплащане на кредитното салдо или друга форма на консолидиране на дълговете.

Опциите зависят от личната ситуация на всеки човек, както и от кредитния рейтинг, казва Орман.

Жилищата в повечето щатски градове стават по-скъпи и недостъпниЦените на имотите бележат двуцифрен ръст в процентно изражение в повечето големи градове в САЩ в началото на годината

Ако искате да изплатите дълга си, но в същото време да запазите кредитните си карти, обикновено има два основни метода.

Единият е да започнете с изплащането на най-малките заеми, като по този начин получавате известна "инерция", виждайки как част от месечните сметки отпадат.

Вторият модел, който се препоръчва от повечето финансисти, е погасяването на задълженията да започне от онези с най-висок лихвен процент. С течение на времето това означава, че ще плащате по-малко пари, защото ще се справяте с най-високите лихви по-бързо.

Орман също препоръчва този подход. Тя съветва потребителите да закръглят дълга по кредитните си карти и да сумират всички минимални дължими плащания за месеца. След това те трябва да започнат да погасяват поне 20% повече от сумата по общите плащания и да прилагат тази "добавка" към дълга с най-висок лихвен процент.

След като той бъде погасен, допълнителното плащане преминава към следващата карта и т.н.

Освен изплащането на дълга, тя смята, че е добра идея да се отделят по малко пари и за натрупване на резерви за спешни случаи. Тяхната роля е да ви предпазят от натрупване на повече дългове, докато работите за погасяването на старите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg