Как климатичните промени могат да повлияят върху лихвите?

525
Как климатичните промени могат да повлияят върху лихвите?

© Pixabay

Наред с всички други фактори, които взимат предвид при определянето на курса на монетарната политика, централните банкери все по-често ще трябва да се съобразяват и с климатичните промени.

Такова становище изрази Лейл Брейнард, която е член на управляващия борд на Федералния резерв на САЩ. 

Климатичните изменения могат да окажат влияние върху решенията за лихвените проценти и да предизвикат системни проблеми във финансовия свят, по подобие на това, което се случи по време на финансовата криза.

Това заяви Брейнард в своето изказване по време на конференция в Сан Франциско, посветена на климатичните проблеми и техните икономически измерения.

"Промените в климата и политическите решения, които те предизвикват, се отразяват на производителността и икономическия растеж в дългосрочен план. А това означава, че те могат да повлияят и върху равнището на лихвите", каза още тя.


Брейнард цитира анализи на централната банка, от които става ясно, че зачестяващите "горещи вълни" в страната и останалите природни бедствия водят до поскъпване на застрахователните премии и увеличават разходите за противодействие на климатичните промени.

Например, за инсталиране на климатични инсталации на места, където преди това такива не са били необходими, или за "повдигане" на жилищата, намиращи се в близост до водни басейни с повишена опасност от наводнения.

"Всичко това оказва влияние върху икономическата активност и инфлацията", обяснява Брейнард, която оглавява комисията по финансова стабилност във Федералния резерв.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg