Как щатските банки превзеха финансовия свят?

2022
Как щатските банки превзеха финансовия свят?

© Pixabay

Три дни преди Lehman Brothers да подаде заявление за фалит през септември 2008 г., Боб Даймънд е поканен в голяма конферентна зала в подразделението на Федералния резерв в Манхатън, на вратата на която има написана на ръка бележка “купувач”.

Докато шефът на Barclays преговарял по сделка за Lehman, Даймънд твърди, че възможността изглеждала “чудесна” — макар че остава объркан от факта, че не е могъл да постигне споразумение преди фалита й, което, според него, е можело да спаси света от най-лошото от финансовата криза.

В крайна сметка, Barclays купува по-голяма част от дейността на Lehman в САЩ по време на процедурата по фалит.

По онова време Barclays беше сред европейските банки, които се представяха добре, въпреки срива в щатската банкова система, като имаше амбиции да бъде сред онези, които ще оберат това, което е останало след края на кризата с рисковите ипотеки.

Няколко месеца преди това Royal Bank of Scotland бе станала най-голямата банка в света по активи, след като надделя над Barclays за придобиването на нидерландската ABN Amro.

Докато акциите на най-големите щатски банки обаче страдаха от паническите разпродажби, породени от опасенията за нови фалити, малцина можеха да си представят как спукването на имотния балон, в крайна сметка, ще доведе до завръщането на щатските банки по-силни от всякога.

През следващото десетилетие водещите групи на Уолстрийт установиха изглежда непоклатима доминация в световното корпоративно и инвестиционно банкиране.

В същото време европейските банки бяха принудени да влязат в позиция на постоянно отстъпление — отслабени от последвалата дългова криза в еврозоната и изпреварени в световните класации от възраждащите се щатски конкуренти и от бързо разрастващите се китайски държавни банки.

По данни на Financial Times, петте водещи европейски банки — HSBC, RBS, BNP Paribas, Barclays и Deutsche Bank, генерират близо 60 млрд. долара обща печалба през 2007 г. Това е с една пета повече, в сравнение с основните им щатски конкуренти - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley и Goldman Sachs.

До 2017 г. година обаче картината се е променила драстично. Нетните печалби на европейските банкови групи са се свили с над две трети - до 17.5 млрд. долара, или с повече от една четвърт по-малко от печалбата в размер на 24.4 млрд. долара само на JPMorgan за миналата година.

Пазарната капитализация на JPMorgan в размер на 380 млрд. долара пък надхвърля тази на петте най-големи европейски банки, взети заедно.

В периода 2006 – 2016 г. петте водещи щатски банки са придобили 6 процентни пункта пазарен дял от общи банкови приходи в световен мащаб, докато водещите пет европейски банки са изгубили 4 процентни пункта, според проучване на Oliver Wyman и Morgan Stanley.

Високопоставени банкери проследяват причините за тези разминаващи се представяния до различните начини, по които банките реагираха на кризата от двете страни на Атлантическия океан.

САЩ, водена от министъра на финансите Ханк Полсън, принуди големите си банки да минат на диета, като принудително им наля държавни средства и не им позволи да ги върнат или да плащат дивиденти и бонуси, докато не преминат успешно стрес тестовете.

Ами ако бяхте инвестирали в деня преди фалита на Lehman?Това със сигурност е било едно доста изнервящо изживяване, но в крайна сметка решението на инвестиралите тогава не е било грешно


“Това напълно стабилизира щатската система,” казва Пол Ахлайтнер, председател на Deutsche Bank и бивш колега на Полсън в Goldman Sachs. “Това им позволи да отпишат радикално всякакви активи, които имаха там и е възстановиха капиталите си. Тук в Европа нищо от изброеното по-горе не можеше да се направи.”

Банкери, като Даймънд и Ахлайтнер, твърдят, че сега Европа прави голяма стратегическа грешка, като остава уязвима на все по-ярко изпъкващия щатски икономически национализъм, особено по време на президентството на Доналд Тръмп.

“Щатските банки са показали през историята, че променят нивото си на ангажираност към пазарите извън САЩ,” казва Бил Уинтърс, бивш ръководител в JPMorgan, който сега е начело на Standard Chartered.

“Затова смятам, че би било неразумно за Европа да се озове в позиция, при която каналите им към международните капиталови пазари нямат пряк интерес към местната икономика.”

Други също споделят нарастващите опасения, че щатските банки ще се оттеглят при следващата криза, оставяйки европейските компании с по-малък достъп до финансиране.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg