Как ще се похарчат парите от продажбата на Общинска банка

1657
Как ще се похарчат парите от продажбата на Общинска банка

© Pixabay.com

Кметът Йорданка Фандъкова представи пред Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СУСОПФ) доклад за финансиране на общински проекти със средствата, получени от приватизацията на Общинска банка АД.

След решението на Столичният общински съвет СОАПИ подписа договор за продажбата на „Общинска банка“ на стойност 46 млн. лв.

Предложението за разпределение на средствата е направено на база приоритети и цели дългосрочни инвестиции в развитието на София, каза кметът Фандъкова.

Основните приоритети за развитието на София са екология, образование и транспорт и транспортна инфраструктура. Предложени са и инвестиции в култура и спорт, общинско здравеопазване, социални дейности, както и за електронно управление.

Най-сериозен дял от средствата в размер на 26%, или 12 млн. лв. се предлагат за основния приоритет екология и зелена система. И при управлението на бюджета на Столична община най-важната тема, която защитаваме е опазването на околната с реда и чистотата на въздуха, каза също кметът Фандъкова.

Предвижда се освен в зелената система на града, средства да бъдат насочени към поддръжка и изграждане на нови детски площадки във всички райони на София.

На второ място сред приоритетите с дял от 21.7% - 10 млн. лв. са инвестициите в образование. Те са насочени в ремонт и изграждане на детски градини и училища и във финансиране на проекти за изцяло нови сгради за училища, в райони където липсват в момента.

За третия приоритет транспорт и транспортна инфраструктура се предлагат 20% от средствата – 9.2 млн. лв. След напредъкът по обновяването на базовата инфраструктура на града, продължаваме сериозни инвестиции в този сектор, като целта ни е да насочим повече средства в изграждане и реконструкция на улици в кварталите, подчерта кметът на София.

В сферата на общинското здравеопазване се предлага да бъдат инвестирани 12.2 % - 5.6 млн. лв. За култура - 5.4 млн. лева, като е един от проектите, за които се предвиждат инвестиции е превръщането на бившата топлоцентрала в център за съвременна култура. Друг важен проект е за площадното пространство около храма „Света Неделя“, където главният архитект на София ще обяви конкурса за проектиране.

За социалните дейности са предвидени 1.8 млн. лв. Около 800 хил. лв. са заложени за проектите за нови квартални спортни зали, които ще бъдат изградени в дворове на 6 училища.

800 хил. лв. са предвидени и за развитие на нови технологии и системи в областта на електронното управление.

Представителите на Съвета подкрепиха доклада и приветстваха направените инвестиционни приоритети.

Милка Христова, зам.-председател на СОС и член на МК "БСП - Лява България", изрази съгласие с посочените приоритети и предложи повече средства да има за здравеопазване и конкретните дейностите, за които ще бъдат насочени трябва да бъдат осмислени добре. По думите и трябва да се направи „нещо, което да остане.“

Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС, посочи, че средствата за инвестиции са за политиките за развитие на града, които превръщат София в модел на градове с добри и иновативни практики.

Иван Велков, Заместник-председател на Столичен общински съвет и член на "Политическа група 5"/“Зелените предложи при подготовката на конкретните проекти да се има предвид и разработването на възможности за публично-честни партньорства. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...