Как ще се променят лихвите по кредитите през 2021 г.?

3579
Как ще се променят лихвите по кредитите през 2021 г.?

© Pixabay

Какви ще са лихвите по кредитите през 2021 г.? Какви жилища ще се търсят през следващите 12 месеца.

Вижте прогнозата на КредитЦентър, направена за Profit.bg
.

След като коронавирусът беляза 2020 година с всички неочаквани събития, които ни се случиха, като локдауна, кредитния мораториум, ръста на безработицата, забавянето на икономиката и силните затруднения в определени сектори, годината все пак завършва с ръст на ипотечните кредити около 12% спрямо 2019 г.

Това се дължи най-вече на запазването на ниските лихви, запазването на основните параметри на кредитите непроменени и стабилността в повечето сектори на икономиката, незасегнати от коронавирус кризата. 


В края на 2020 г. завършваме с лихви по жилищните ипотечни заеми в рамките на 2.5-3.1%, което е спад с 0.1-0.3% спрямо лихвените нива в края на 2019 г., констатираха от най-големия кредитен посредник у нас КредитЦентър.

При процента на финансиране имаме ръст на кредитите с финансиране между 70 и 80% с около 15%, следвани от кредитите с финансиране между 80 и 90%, които са с ръст 17% спрямо предходната година. Средният размер на ипотечните кредити в края на 2020 г. е 110 000 лева, а в столицата е 147 000 лева.

При потребителките кредити лихвените нива в края на 2020 г. се запазват непроменени спрямо 2019 г. и продължават да са между 4.4 и 6.5%. Поради ситуацията с коронавируса търсенето на потребителски кредити намаля, но въпреки това годината завършва с ръст на изтеглените потребителски кредити около 5% спрямо 2019 г.

Очакванията ни са лихвите по ипотеките и потребителските кредити да се запазят около сегашните им нива и през 2021 г., посочват от КредитЦентър. Предвид добрите новини за разработени няколко ваксини срещу вируса, който преобърна живота ни, и очакването възстановяване на икономиката да започне през втората половина на 2021 г., прогнозата ни е активността на пазара на ипотечно кредитиране да се запази стабилна и през 2021 г., като той да генерира ръст между 3 и 5% спрямо обемите от 2020 г.

При потребителското кредитиране търсенето също ще остане стабилно и пазарът ще нарасне с 2-3%, прогнозират още от кредитния посредник.

През 2021 г. ще продължи най-много да се търси финансиране между 80-85%, като клиентите ще са предпазливи, предвид неяснотите за развитие на ковид кризата, и ще избират по-дълги срокове за кредитите си – между 25 и 30 години с цел да не натоварват прекомерно семейния бюджет.

Покупките на имоти в строеж ще продължат да нарастват предвид липсата на достатъчно предлагане на готови апартаменти. Търсенето на къщи в големите градове и около тях също ще продължи да нараства, както и търсенето на кредити за строеж на къща.

При по-благоприятно развитие на ситуацията с вируса е възможно активността на пазара на кредитиране да нарасне, но това би се случило най-вече през втората половина на 2021 г., посочват още от КредитЦентър.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg