Как срокът на кредита влияе върху неговите параметри?

893
Как срокът на кредита влияе върху неговите параметри?

© снимка: Pixabay

Всеки човек, който някога е теглил заем, си е задавал въпроса дали да избере кредит с по-дълъг срок или да се опита да изплати задължението възможно най-бързо.

За съжаление, универсален отговор няма - изборът на кредит и срокът за неговото изплащане зависят изцяло от възможностите и целите на конкретния кредитополучател. 
 
Платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg дава няколко примера, които показват как промяната в срока на заема се отразява върху неговите параметри. Общото правило гласи, че избирайки кредит с по-дълъг срок, общата сума за връщане се увеличава заради по-дългия период на олихвяване, но месечната вноска намалява.

Сравнението е с друг заем за същата сума и идетнична лихва, но с по-кратък срок. Това е валидно за всички финансови продукти, независимо дали става въпрос за ипотечни, потребителски или бързи кредити.
 
Дългосрочният кредит е добра опция за обединяване и рефинансиране на стари задължения. Ако имате няколко кредитни карти с изчерпан лимит, които искате да покриете или пък няколко бързи кредита с висока лихва, които изсмукват голяма част от месечния ви доход, си струва да обмислите варианта за рефинансиране с един общ потребителски кредит за по-дълъг срок.

За целта обаче е необходима известна финансова дисциплина и увереност, че ще можете да се справите с редовното погасяване на месечните вноски. 
 
Справка в калкулаторите на Kredit.bg показва, че ако изтеглите потребителски кредит за 5000 лева с лихва от 7% за срок от три години, ще върнете общо 5558.04 лева, а месечната вноска ще е в размер на 154.39 лева. Същият заем, но с двойно по-дълъг срок от шест години, ще намали месечната вноска до 85.25 лева, а общата сума за връщане ще се увеличи до 6128 лева. 
 
Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg. В платформата можете да откриете и актуални оферти за потребителски, ипотечни и бързи кредити

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg