Как Уорън Бъфет спечели милиарди, докато спасяваше банки

4228
Как Уорън Бъфет спечели милиарди, докато спасяваше банки

© YouTube

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, спечели милиарди от инвестициите си в изпитващи преди време затруднения финансови компании.

По оценки на Yahoo Finance, Бъфет е спечелил 18.71 млрд. долара от първоначални инвестиции на стойност 13 млрд. долара в Bank of America, Goldman Sachs и GE.

Бъфет инвестира в Bank of America, когато банката имаше съдебни проблеми през 2011 г., свързани с ипотечни кредити. Той също така направи капиталови инжекции в Goldman Sachs и GE по време на най-тежкия период от финансовия срив през 2008 г.


Този тип сделки отразява популярната фраза на Бъфет: “Страхувайте се, когато другите са алчни и бъдете алчни, когато другите се страхуват.”

Според Майлс Удланд от Yahoo Finance обаче, по-подробен преглед на тези сделки разкрива, че това е нещо, което само инвеститор от калибъра на Бъфет може да осъществи.

Ето как:

Bank of America – инвестиция в размер на 5 млрд. долара

През 2011 г. Bank of America бе заплашена от плащането на сериозни глоби и уреждането на финансови споразумения, свързани с ценни книжа, обезпечени с ипотеки. По-голяма част от тях бяха свързани с Countrywide Financial, която Bank of America купи през 2008 г.

През онова лято Бъфет се обажда на главния изпълнителен директор на Bank of America Браян Мойнихан и го уведомява, че смята да инвестира.

На 25 август 2011 г. банката обяви, че Бъфет е купил привилегировани акции за 5 млрд. долара, които носят годишен дивидент в размер на 6%. С други думи, Bank of America щяла да плаща на Бъфет по 300 млн. долара годишно.

В тази инвестиция са включени и варанти, които му давали право да купи 700 млн. обикновени акции на цена от 7.14 долара за брой по всяко време преди 2 септември 2021 г.

В годишното си писмо до акционерите на Berkshire през 2016 г. Бъфет писа, че ако Bank of America, която предлагаше дивидент от 30 цента на акция по онова време, увеличи дивидента до над 44 цента преди 2021 г., той вероятно ще конвертира привилегированите акции в обикновени.

Тази седмица Bank of America обяви, че планира да увеличи тримесечния си дивидент на акция до 12 цента, или 48 цента годишно. Както и можеше да се очаква, Бъфет обяви, че планира да упражни тези варанти, след като увеличението на дивидента влезе в сила.

При размяната на привилегировани за обикновени акции Berkshire Hathaway ще стане най-големият акционер в Bank of America с дял на стойност над 16.98 млрд. долара, по цената на затваряне на акциите от петък от 24.26. Това също така ще е един от петте най-големи дялове на Berkshire Hathaway в други компании.

С цена на придобиване от 7.14 долара и цена на затваряне на акциите от 24.26 долара в петък, Berkshire печели на хартия около 11.98 млрд. долара върху първоначалната си инвестиция от 5 млрд. долара. Ако се вземе предвид и годишният дивидент в размер на 300 млн. долара, Бъфет е спечелил още 1.725 млрд. долара.

Доходност: 13.71 млрд. долара

Goldman Sachs – инвестиция в размер на 5 млрд. долара

Разбира се, Bank of America не е първата инвестиция в изпитваща затрудения финансова компания, която носи сериозна печалба на Оракула от Омаха. През 2008 г., докато финансовият свят трепереше от фалита на Lehman Brothers, Бъфет сключи сделка с Goldman Sachs, която бе счетена като вот на доверие към инвестиционната банка.

На 23 септември 2008 г. от Goldman Sachs обявиха, че ще продадат на Бъфет привилегировани акции за 5 млрд. долара, които носят 10% годишен дивидент. Така Goldman щеше да плаща на Бъфет по 500 млн. долара годишно. Компанията можеше да изкупи обратно акциите по всяко време, но на 10% по-висока цена. 

Като част от сделката, Бъфет получи и варанти за закупуването на обикновени акции на стойност 5 млрд. долара на цена от 115 долара на акция, които можеха да бъдат упражнени по всяко време в следващите пет години.

От Berkshire със сигурно са се насладили на изплащания дивидент. 500 млн. долара на година означават над 1.4 млн. долара на ден, 57 077 долара на час, 951 долара на минута и 15 долара на секунда.

Бъфет обаче знаел, че това няма да продължи дълго.

“Goldman Sachs имат право да си купят обратно нашите привилегировани акции с 30-дневно предизвестие, но са възпирани от Federal Reserve (да е благословен), който, за съжаление, не след дълго ще даде зелена светлина на Goldman,” пише Бъфет в своето писмо до акционерите през 2010 г.

Дни след публикуването на писмото Фед дава разрешение на банката и през април 2011 г. Goldman си купува обратно 50-те хиляди привилегировани акции на Бъфет на цена от 110 000 долара на акция, връщайки му инвестираните 5 млрд. долара, както и още 500 млн. долара за предсрочното изкупуване.

До този момент Goldman са похарчили близо 1.25 млрд. долара за дивидент, по изчисления на Yahoo Finance.

Тази жена е очите и ушите на Уорън Бъфет в ГерманияЦипора Купферберг има задачата да намира изгодни сделки за щатския милиардер – колкото по-големи, толкова по-добре

По времето на обратното изкупуване Berkshire все още имала правото да купи близо 43.5 млн. обикновени акции на банката на цена от 115 долара на акция. През 2013 г. обаче Goldman и Berkshire промениха условията по варантите, така че Бъфет да получи по-малък дял, равняващ се на разликата между средната цена на затваряне в десетте сесии преди 1 октомври и договорената цена от 115 долара на акция.

От Бъфет не се изисквало да представя никакъв капитал за упражняване на варантите, според Reuters.

В годишното писмо до акционерите от 2013 г. има данни, които показват, че Berkshire притежава малко над 13 млн. акции на Goldman, или 2.8-процентен дял, оценяван на близо 2.32 млрд. долара, чието придобиване е струвало на Berkshire 750 млн. долара.

Berkshire за последно е имала над 11.39 млн. акции в края на 2016 г. Ако позицията се запазва, този дял, по сегашни цени, се оценява на 2.55 млрд. долара.

Всичко на всичко, възможно е Berkshire да е спечелила около 3.5 млрд. долара върху първоначалната си инвестиция от 5 млрд. долара в Goldman Sachs.

Доходност: 3.5 млрд. долара

GE – инвестиция в размер на 3 млрд. долара

Бъфет сключи подобна сделка и с General Electric, давайки на конгломерата гигант огромен вот на доверие, на фона на опасенията около финансовото подразделение на компанията GE Capital през кризата от 2008 г.

През октомври 2008 г. GE се съгласява да продаде привилегировани акции за 3 млрд. долара на Berkshire Hathaway, предлагащи 10% дивидент, или 300 млн. долара на година. Подобно на сделката с Goldman, от GE можело да изкупят обратно акции по всяко време.

Като част от споразумението Бъфет получава и правото да купи обикновени акции за 3 млрд. долара на цена от 22.25 долара за акция.

На 17 октомври 2011 г. GE изкупи обратно всичките привилегировани акции от Бъфет срещу 3.3 млрд. долара.

Ако бъдат включени и годишните изплащания на дивидент, Бъфет печели 1.2 млрд. долара.

През януари 2013 г. GE и Berkshire променят условията по споразумението за упражняването на варантите, подобно на промяната в сделката с Goldman. През октомври същата година Бъфет упражнява всичките си варанти и купува 10.7 млн. обикновени акции на GE.

Позицията се оценява на 264.76 млн. долара, въз основа на цената на затваряне в деня на сделката.

Berkshire за последно е имала 10.58 млн. акции на GE, които в момента се оценяват на 291 млн. долара.

Доходност: 1.5 млрд. долара

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg