Какъв дял от доходите си спестяват гражданите на еврозоната?

1015
Какъв дял от доходите си спестяват гражданите на еврозоната?

© Pixabay

Домакинствата в еврозоната спестяват средно по 13% от дохода си през третото тримесечие на 2019 г., което представлява спад от 0.1 процентни пункта спрямо предходните три месеца. Това показват данните на Евростат, цитирани от Kredit.bg

Делът на инвестициите в общия бюджет на европейските домакинства пък се увеличава от 9 на 9.1%.

Евростат измерва процента на спестяванията като дял от общите им приходи. Частта от брутния доход, която не е похарчена за потребление, се приема за спестена. По правило делът на спестяванията расте, когато доходите се увеличават по-бързо от потреблението.


Инвестиционните разходи на европейските домакинства пък включват основно покупката и ремонта на жилища и недвижими имоти.

Източник: Евростат

През последното десетилетие най-високият дял на спестяванията е отчетен през третото тримесечие на 2009 г., в разгара на финансовата криза - 14.2%, според сезонно коригираните данни.

Най-ниските стойности пък бяха достигнати в края на 2016 и началото на 2017 г. (11.9% от доходите на домакинствата в еврозоната).

Инвестиционните разходи пък са достигнали своя пик в началото на 2008 г., точно преди кризата, на ниво от 11.5 на сто. Дъното от 8% беше отчетено през второто тримесечие на 2015 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg