Каква е печалбата на българските банки за първото полугодие?

544
Каква е печалбата на българските банки за първото полугодие?

© Pixabay

В края на юни 2022 г. печалбата на банковата система е 1 млрд. лв., или с 54.5% повече спрямо отчетената за шестте месеца на предходната година.

Това показва справка на Profit.bg в статистиката на Българската народна банка. 

Печалбата на банките от първа група, която включва петте най-големи трезора по размер на активите, възлиза на 713 млн. лв.

Най-добри финансови резултати за шестмесечието отчитат Банка ДСК (печалба от 272.9 млн. лв. след данъчно облагане) и Уникредит Булбанк (258.3 млн. лв.). Само тези две банки формират над половината от общата печалба на банковата система за периода.


През второто тримесечие на 2022 г. активите на банковата система се увеличават с 1.6 млрд. лв. (1.1%) и в края на юни достигат 142.1 млрд. лв

Общите брутни кредити и аванси са на стойност 89.8 млрд. лв. в края на юни, или с 2.3% повече спрямо края на март. В структурата им брутният кредитен портфейл се увеличава с 2.9% до 81.0 млрд. лв., а вземанията от кредитни институции намаляват с 3.6% до 8.8 млрд. лв.

Ще скочат ли лихвите по кредитите и депозитите у нас?Промяната в монетарната политика на ЕЦБ няма да повиши лихвите по депозитите у нас

Кредитите за домакинства спрямо края на март се увеличават с 4.8%, тези за нефинансови предприятия – с 1.4%, а за други финансови предприятия – с 6.8%. Кредитите за сектор държавно управление намаляват с 8.2%.

Брутният размер на необслужваните кредити и аванси в края на юни е 4.71 млрд. лв., а делът им в общата сума на брутните кредити и аванси намалява до 5.24%, при 5.5% в края на март.

В края на юни депозитите в банковата система са 121.8 млрд. лв., или с 1.7% повече спрямо края на март. Нарастват депозитите на нефинансови предприятия (с 3.3%), на домакинства (с 1.2%), на кредитни институции (със 7.7%) и на сектор държавно управление (с 6.5%).

Намаляват единствено депозитите на други финансови предприятия - с 14.3% спрямо края на предходното тримесечие. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg