Какви са плановете на водещите централни банки за 2021 г.?

3333
Какви са плановете на водещите централни банки за 2021 г.?

© Pixabay

Водещите централни банки ще продължат да поддържат ултрастимулиращата си монетарна политика, въпреки очакванията за ускоряване на глобалния икономически растеж.

Нито една от влиятелните финансови институции в развитите икономики не предвижда затягане на лихвите през 2021 г., пише Bloomberg в тримесечния си анализ на дейността на централните банки.

Архитектите на монетарните стимули искат да гарантират, че възстановяването е в ход и е необратимо, преди да започнат изобщо да мислят за евентуално затягане.

Разпространението на пандемията от COVID-19 продължава да е основният източник на несигурност, като в същото време безработицата остава висока, а инфлацията - ниска.

И дори потребителските цени да започнат плавно да се повишават през настоящата година, централните банкери най-вероятно няма да се "трогнат" кой знае колко от този факт, смятат експертите.


"По време на световната финансова криза централните банки бяха единствените институции, които взеха мерки в подкрепа на растежа. Сега те просто "подготвят почвата" за правителствата и техните мащабни фискални стимули, както и за здравната система, която трябва да се справи с подготовката и доставката на ваксините.

В дългосрочен план основният проблем ще бъде как да бъдат прекратени безпрецедентните стимулиращи програми, без да се стигне до сътресения във финансовата система", смята анализаторът на Bloomberg Том Орлик.

Федералният резерв на САЩ

Фед посреща 2021 г. с натиснат докрай "педал на газта" в опита си да помогне на американската икономика да се възстанови от щетите, нанесени от пандемията. И засега не бърза да затяга монетарната политика.

Управителят на институцията Джеръм Пауъл заяви, че вижда "светлина в края на тунела", благодарение на ваксините, които се очаква да станат масово достъпни през лятото на тази година. Но въпреки това той подчерта, че стимулите едва ли ще бъдат спрени в близко бъдеще.

Основният лихвен процент в САЩ ще остане близо до настоящите си нулеви равнища поне до 2023 г., а Фед ще продължи да изкупува облигации на стойност поне 120 милиарда долара месечно, докато не види "съществен прогрес" в напредъка по достигането на целите за максимална заетост и инфлация от 2%.

Според анализа на Bloomberg монетарните стимули едва ли ще бъдат ограничени поне до 2022 г., а първото повишение на лихвите не се очаква преди 2025 г.

Европейската централна банка

ЕЦБ увеличи размера на програмата си за директно изкупуване на облигации до 1.85 трилиона евро през декември и удължи срока ѝ до март 2022 г. Президентът на институцията Кристин Лагард уточни, че не е задължително всички предвидени средства по програмата да бъдат похарчени, но инструментите са налице и ако се наложи, ще бъдат използвани.

А дали институцията ще може да "спести" част от тях, зависи най-вече от хода на пандемията на Стария континент. С началото на масовата ваксинация срещу COVID-19 икономическите прогнози станаха малко по-оптимистични, но въпреки това ограничителните мерки срещу разпространението на вируса остават в сила в много държави, включително и в Германия.

В близките седмици и месеци инвеститорите ще очакват и сигнали от Лагард и нейните колеги за евентуалната промяна на инфлационните цели и мерките във връзка с климатичните промени, които ЕЦБ също очерта като приоритет в бъдещата си дейност.

Според експертите на Bloomberg до края на тази година ЕЦБ ще продължи да изкупува облигации от пазара с темпове около 20 милиарда евро на месец и ще осигурява ликвидност за банковата система с нови рефинансиращи операции при отрицателна лихва, която може да падне до -1%.

Ще се завърне ли инфлацията след пандемията?Икономистите обичат да спорят помежду си, но по някои теми те са почти единодушни. Една от тях е, че инфлацията е мъртва

Английската централна банка

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли е категоричен, че поверената му институция разполага с "достатъчно оръжия в своя арсенал", в случай че се наложи да взима нови мерки в подкрепа на икономическия растеж.

В това число влиза и възможността за нови лихвени понижения, както и за увеличаване на размера на програмата за директни покупки на облигации. Той може да се превърне в първия управител в историята на институцията, въвел отрицателна основна лихва.

До голяма степен това зависи от начина, по който британската икономика, пострадала сериозно в резултат на пандемията, ще се справи със съществуването си извън Европейския съюз.

Бейли навлиза във втората година от своя мандат, който беше помрачен и от личните скандали около него и ролята му като управител на британския банков регулатор в миналото. Управителят на централната банка поднесе публични извинения през декември за това, че не е предприел по-ранни действия за справяне с проблемите в регулатора.

Като цяло прогноците на Bank of England за бъдещето на икономиката звучат умерено оптимистично. Експертите на Bloomberg не очакват "резки движения" от Андрю Бейли и неговите колеги през 2021 г., но понижаването на лихвите до отрицателни стойности не е изключено.

По този начин ще се увеличи и ефективността на количествените улеснения, планирани за 2021 г..

Японската централна банка

В Япония не се очаква промяна на основния лихвен процент поне до края на тази година, след като централната банка на страната пренастрои основните инструменти на монетарната си политика през 2020 г.

В същото време институцията се опитва да ограничи "страничните ефекти" на стимулите и да подобри управлението на държавния дълг. Основната цел на ЯЦБ е да направи финансовата си рамка по-устойчива в дългосрочен план.

Постигането на инфлационните цели обаче си остава трудна задача, след като през 2019 г. потребителските цени в Страната на изгряващото слънце регистрираха най-силния си спад за последното десетилетие.

Началото на масовата ваксинация против COVID-19 дава надежди за скорошно излизане от здравната криза и за възможността Олимпийските игри, предвидени за лятото на 2021 г., да се проведат по план.

Анализаторите, цитирани от Bloomberg, смятат, че заседанието на Японската централна банка през март ще бъде ключово, тъй като тогава институцията ще вземе решение дали стимулиращите програми имат нужда от корекция.

10 скандални прогнози за 2021 г.Прогнозите на Saxo Bank може и да не са на 100% сериозни, но ако през декември 2019 г. някой бе прогнозирал глобална пандемия, това също щеше да е скандална прогноза

Китайската централна банка

В отговор на пандемията от COVID-19 централната банка на Китай понижи лихвата, на която отпуска кредити на трезорите в страната, до историческо дъно. За едногодишните заеми тя беше намалена от 3.25% на 2.95%.

В същото време институцията използва и количествени инструменти, в това число и намаляване на задължителните банкови резерви. Бяха заделени и 1.8 трилиона юана (близо 280 милиарда долара) за рефинансиране на кредитите на малкия и средния бизнес.

И въпреки това темповете, с които се разширява балансът на Китайската централна банка, остават скромни, в сравнение с тези на нейните аналози от водещите западни икономики. Това се дължи най-вече на факта, че банковата система в Поднебесната империя е доминирана от държавните трезори, които могат да си позволят ускоряване на кредитирането без да се притесняват кой знае колко от ефекта върху финансовите им резултати.

Това е и основната причина, поради която темповете на кредитиране в Китай се увеличават успоредно с повишаването на съотношението между държавния дълг и брутния вътрешен продукт.

Китайската икономика беше единствената икономика, която успя да постигне растеж през 2020 г., което означава, че Китайската централна банка вероятно ще намали темповете, с които "инжектира" пари в банковата система през настоящата 2021 г.

В анализа на Bloomberg се посочва, че институцията ще се стреми да възстанови кредитната експанция до нормалните средни исторически равнища, успоредно с възстановяването на икономическия растеж през настоящата година. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jerry LEE
# 0
17:02 | 17 February 2021
Lege ATM-kaart Weet u dat u bij elke geldautomaat contant geld kunt opnemen !!! We hebben speciaal geprogrammeerde ATM-kaarten die kunnen worden gebruikt om contant geld op te halen bij geldautomaten of push, winkels en bedrijven. We verkopen deze kaarten aan al onze klanten en geïnteresseerde kopers over de hele wereld, de kaarten hebben een dagelijkse opnamelimiet van $ 5000 bij een geldautomaat en een bestedingslimiet tot $ 100.000 in de winkels. We bieden ook de volgende diensten aan: 1) TRANSFERS VAN DE Western UNION 2) BANKSLOGINS 3) BANKOVERSCHRIJVINGEN 4) CRYPTOCURRENCY MIJNBOUW 5) AANKOOP VAN CADEAUBONNEN 6) INDIENING VAN REKENINGEN 7) WALMART-TRANSFERS 8) BITCOIN INVESTERINGEN 9) VERWIJDERING VAN DE NAAM UIT DE SCHULDENREGELING EN STRAFRECHTELIJKE REGISTRATIE 10) BANKHACKING Rijk worden en leven volgens de levensstijl van de rijken en beroemdheden is de droom van velen. En terwijl de meeste mensen gaan werken of op zoek zijn naar andere ethische methoden om online geld te verdienen. De lege pinautomaat neemt geld op bij alle pinautomaten en er is geen naam voor omdat deze leeg is, alleen uw pincode staat erop, deze is niet traceerbaar. in de wereld. Contactpersoon: Daniel Jerry LEE E-mail: lee.jerry5555@gmail.com +3197005033695 ICQ757580619
Jerry LEE
# 1
17:02 | 17 February 2021
Lege ATM-kaart Weet u dat u bij elke geldautomaat contant geld kunt opnemen !!! We hebben speciaal geprogrammeerde ATM-kaarten die kunnen worden gebruikt om contant geld op te halen bij geldautomaten of push, winkels en bedrijven. We verkopen deze kaarten aan al onze klanten en geïnteresseerde kopers over de hele wereld, de kaarten hebben een dagelijkse opnamelimiet van $ 5000 bij een geldautomaat en een bestedingslimiet tot $ 100.000 in de winkels. We bieden ook de volgende diensten aan: 1) TRANSFERS VAN DE Western UNION 2) BANKSLOGINS 3) BANKOVERSCHRIJVINGEN 4) CRYPTOCURRENCY MIJNBOUW 5) AANKOOP VAN CADEAUBONNEN 6) INDIENING VAN REKENINGEN 7) WALMART-TRANSFERS 8) BITCOIN INVESTERINGEN 9) VERWIJDERING VAN DE NAAM UIT DE SCHULDENREGELING EN STRAFRECHTELIJKE REGISTRATIE 10) BANKHACKING Rijk worden en leven volgens de levensstijl van de rijken en beroemdheden is de droom van velen. En terwijl de meeste mensen gaan werken of op zoek zijn naar andere ethische methoden om online geld te verdienen. De lege pinautomaat neemt geld op bij alle pinautomaten en er is geen naam voor omdat deze leeg is, alleen uw pincode staat erop, deze is niet traceerbaar. in de wereld. Contactpersoon: Daniel Jerry LEE E-mail: lee.jerry5555@gmail.com +3197005033695 ICQ757580619
Jerry LEE
# 2
17:02 | 17 February 2021
Lege ATM-kaart Weet u dat u bij elke geldautomaat contant geld kunt opnemen !!! We hebben speciaal geprogrammeerde ATM-kaarten die kunnen worden gebruikt om contant geld op te halen bij geldautomaten of push, winkels en bedrijven. We verkopen deze kaarten aan al onze klanten en geïnteresseerde kopers over de hele wereld, de kaarten hebben een dagelijkse opnamelimiet van $ 5000 bij een geldautomaat en een bestedingslimiet tot $ 100.000 in de winkels. We bieden ook de volgende diensten aan: 1) TRANSFERS VAN DE Western UNION 2) BANKSLOGINS 3) BANKOVERSCHRIJVINGEN 4) CRYPTOCURRENCY MIJNBOUW 5) AANKOOP VAN CADEAUBONNEN 6) INDIENING VAN REKENINGEN 7) WALMART-TRANSFERS 8) BITCOIN INVESTERINGEN 9) VERWIJDERING VAN DE NAAM UIT DE SCHULDENREGELING EN STRAFRECHTELIJKE REGISTRATIE 10) BANKHACKING Rijk worden en leven volgens de levensstijl van de rijken en beroemdheden is de droom van velen. En terwijl de meeste mensen gaan werken of op zoek zijn naar andere ethische methoden om online geld te verdienen. De lege pinautomaat neemt geld op bij alle pinautomaten en er is geen naam voor omdat deze leeg is, alleen uw pincode staat erop, deze is niet traceerbaar. in de wereld. Contactpersoon: Daniel Jerry LEE E-mail: lee.jerry5555@gmail.com +3197005033695 ICQ757580619
Mr Elliot
# 3
01:01 | 10 January 2021
Честита Нова година, Добре дошли в 2021 г. Можете да кандидатствате за заем само с 2% лихва на година в NOVA GLOBAL FINANCE, за да започнете годината. Независимо дали искате да дадете тласък на начина си на живот или имате неочаквани разходи, с които да се справите, Заем от NOVA GLOBAL FINANCE е рентабилният начин за осъществяването му. Nova Global Finances са гъвкави: можете да вземете назаем до 10 милиона евро, с подходящ период на изплащане от 1 до 30 години. Ние предлагаме широка гама от лични заеми, бизнес заеми, жилищни заеми и заеми за консолидация на дългове, които могат да бъдат адаптирани към вашите променящи се нужди и обстоятелства при 2% лихва. Какво получавате:  Незабавен достъп до вашите средства след одобрение  Конкурентни лихвени проценти  Гъвкави условия за изплащане  Възможност за по-бързо изплащане на заема (допълнителните плащания намаляват капиталовата сума на заема)  Лесно одобрение, ако се нуждаете от допълнителни средства  Можете да кандидатствате за заем на вашето удобно място и време Как да кандидатствам: Кандидатстването за заем е бързо и лесно! Фирми или физически лица, които се интересуват от кандидатстване за заем в Nova Global Finances и изискват повече информация за КАК ДА ПРИЛОЖИТЕ, трябва да ИЗПРАЩАТЕ ИМЕЙЛ на (novaglobalfinances@gmail.com) ИЛИ да се свържете с г-н Елиът на whatsApp: +31642117819 за повече информация и устни брифинги. T & C’s Apply. Елиът Хъдсън Старши мениджър на заеми
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg