Какви са средните лихви по ипотечните кредити в еврозоната?

4448
Какви са средните лихви по ипотечните кредити в еврозоната?

© Pixabay

В края на миналата седмица Хърватия и България се приближиха с още една крачка към еврозоната.

Двете държави бяха приети в т. нар. „чакалня“. Споразумението за участие на лева във ВМ II (Валутен механизъм II) се основава върху ангажимента на България да се присъедини едновременно към Банковия съюз и ВМ II.

Хърватия и България се надяват да станат 20-а и 21-а страна-членка, докато Румъния по всяка вероятност ще е номер 22.

И докато обещанията за запазване на валутния курс до влизането ни в еврозоната може и да не се спазят - поради възможността за ръст/спад в неговата стойност от +/-15% на годишна база, то едно нещо е сигурно - когато страната ни стане част от валутния съюз, лихвите по ипотечните кредити у нас би трябвало да са значително по-ниски от настоящите.


Дори и лихвите около 3%, а за сънародниците ни с по-високи доходи и доста по-ниски, тези нива са доста високи за всички страни-членки на еврозоната.

Ето какво показва проверка на екипа на Profit.bg на лихвите по ипотечните кредити в 19-страни на еврозоната:

Средните лихви за домакинствата към май 2020 г. са 1.44% спрямо рекордно ниските 1.39% през март, или преди пандемията от коронавирус да превземе света. 12 месеца по-рано лихвите бяха на ниво от 1.72 на сто, а към май 2018 г. те възлизаха на 1.83%.

Какво се случи в страните, които приеха еврото?Profit.bg направи справка за някои от ключовите икономически показатели на страните, които станаха част от валутния съюз след неговото разширяване

Страни с по-високи лихви от средните за еврозоната

Най-скъпи са жилищните кредити в Ирландия (2.85%), следвани от Гърция (2.79%) и Латвия – 2.76%. Малко по-ниска е цената им в Малта (2.66%), както и в Естония (2.60%).

На доста по-добри нива, отколкото в България, могат да се финансират гражданите в Литва (2.32%) и Словения (2.29%). Кипър е 8-ата държава от 19-те членки на еврозоната, в която лихвите са над 2% (бел. ред. 2.08%).

Страни със средни лихви, възлизащи на под 2%

Три от държавите в еврозоната имат средни лихви по ипотечните кредити под 2%, но и над средните за 19-те държави-членки. Това са Нидерландия с 1.88%, Испания с 1.76 на сто и Белгия с 1.61%.

Страни с по-ниски лихви от средните за еврозоната

Ако искате да си купите ново жилище, то в Австрия (1.36%), Люксембург (1.35%), Италия (1.33%) и Германия (1.31%) можете да го направите със средни лихви от малко над 1.3%.

Да повторим – това са средни лихви за банковия пазар, като в зависимост от финансирането, доходите ви и самоучастието, те могат да са както по-ниски, така и по-високи.

По-евтин ресурс ползват във Франция (1.26%) и Словакия (1.18%), както и в Португалия (1.12%), която е с едни от най-ниските лихви в еврозоната.

Към май 2020 г. в еврозоната има само една държава, в която средните лихви са на ниво от под 1%. Именно това е една от основните причини за скъпите имоти във Финландия, както и в голяма част от изброените държави с ниски лихви по кредитите.

Имотите - нагоре или надолу? 6 довода в подкрепа на двете тезиКакво е вашето мнение по този въпрос?

Справка на Profit.bg сочи, че средните лихви във Финландия днес са на ниво от 0.82%.

Едно обаче е сигурно – подобни нива в България едва ли ще бъдат достигнати. По-вероятно е лихвите по кредитите след приемането ни в еврозоната да продължат нисходящия си темп, но с бавна скорост.

Дори и днес лихвите у нас са по-ниски от тези в Румъния, Турция, Унгария, Северна Македония и Сърбия. 

Данните показват, че единствено в Словакия, присъединила се през 2009 г., лихвите по жилищните кредити за домакинствата са по-ниски от средните (1.18%), докато в останалите шест държави от последните седем присъединили се те са значително по-високи. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Виктор Гачуров
# 0
00:07 | 15 July 2020
При въпроси относно инвестиции в Испания и в частност в Барселона може да се обръщате към мен Виктор Гачуров агент по недвижими имоти в Century 21 Xarxa, Barcelona victor.dimitrov@century21.es или на телефон 0034 600360044 ползвам Вайбър и Уотсапп.
А.Атанасов
# 1
17:07 | 13 July 2020
Мисля, че е редно, човек като пише глупости да си напише името. От статията така и не разбрах какви са средните лихви у нас. Ако автора не знае у нас те са 15%(затова в Б-я има най-много банки).Преди години лихвата беше 15%, а ГПР под 1%. Сега лихвата е 7%, а ГПР 8%. Колкото и да е глупав човек 7 и 8 прави 15.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg