Какви ще са лихвите по кредитите през 2018 г.?

4398
Какви ще са лихвите по кредитите през 2018 г.?

© Pixabay.com

В края на една изключително силна година за кредитния пазар, формирал двуцифрен ръст на новоотпуснатите кредити във всички сегменти на кредитирането, като при фирмените и потребителските кредити той е около 10%, а при ипотечните кредити малко над 20%, нагласите за 2018 г. на консултантите от Кредит център остават положителни.

Спадът на лихвите продължи и през 2017 г., като той беше значителен през първото полугодие и се забави през второто полугодие.

В последните месеци на годината лихвите по ипотечните кредити се успокоиха на нива между 3 и 3.8%, а при потребителските кредити на нива между 5.5 и 7%. Средният размер на ипотечните кредити в края на 2017 г. е 95 000 лева, а в столицата е 122 000 лева.

Въпреки прогнозите за ръст на лихвите през 2018 г., консултантите от Кредит център очакват те по-скоро да се задържат около нивата в края на тази година, като е вероятно заради конкурентния пазар отделни банки да оферират и лихви между 2.8% и 3.5% за различните клиентски групи.

При потребителските кредити също се очаква лихвите да се задържат около сегашните си нива. Средният размер на кредитите се очаква да нарасне с около 5%, до 100 000 лева, а в столицата до 130 000 лева.

Клиентите продължават да са активни по отношение на търсенето на максимално добри условия по кредитите си - както за кредитите, които теглят сега, така и по съществуващите си кредити, което засилва пазара на рефинансиране. За 2017 г. той е около 15% от новоотпуснатите кредити, като очакванията са да се задържи така и през 2018 г.

Предпочитани за покупка с кредит през 2018 г. ще останат тристайните апартаменти в 10-те най-големи града на страната, където ще продължат да се правят 80% от ипотечните кредити. След тях се нареждат двустайните апартаменти, следвани от четиристайните и луксозните жилища, интереса към които ще се увеличава през следващата година.

Покупките на имоти в строеж се увеличават все повече и вече около 30% от кредитите за покупка на жилища са за новопостроени сгради. Тази тенденция ще продължи и даже ще се засили през 2018 г.

Очаква се през следващата година много от започнатите проекти да бъдат завършени и покупките им кредитирани с ипотека. Като цяло 2018 г. се очаква да надмине по обеми 2017 г., като ръстът на ипотечните кредити да е около 15%, а при потребителските около 8%. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...