Какви ще са лихвите по кредитите през 2018 г.?

4502
Какви ще са лихвите по кредитите през 2018 г.?

© Pixabay.com

В края на една изключително силна година за кредитния пазар, формирал двуцифрен ръст на новоотпуснатите кредити във всички сегменти на кредитирането, като при фирмените и потребителските кредити той е около 10%, а при ипотечните кредити малко над 20%, нагласите за 2018 г. на консултантите от Кредит център остават положителни.

Спадът на лихвите продължи и през 2017 г., като той беше значителен през първото полугодие и се забави през второто полугодие.

В последните месеци на годината лихвите по ипотечните кредити се успокоиха на нива между 3 и 3.8%, а при потребителските кредити на нива между 5.5 и 7%. Средният размер на ипотечните кредити в края на 2017 г. е 95 000 лева, а в столицата е 122 000 лева.

Въпреки прогнозите за ръст на лихвите през 2018 г., консултантите от Кредит център очакват те по-скоро да се задържат около нивата в края на тази година, като е вероятно заради конкурентния пазар отделни банки да оферират и лихви между 2.8% и 3.5% за различните клиентски групи.

При потребителските кредити също се очаква лихвите да се задържат около сегашните си нива. Средният размер на кредитите се очаква да нарасне с около 5%, до 100 000 лева, а в столицата до 130 000 лева.

Клиентите продължават да са активни по отношение на търсенето на максимално добри условия по кредитите си - както за кредитите, които теглят сега, така и по съществуващите си кредити, което засилва пазара на рефинансиране. За 2017 г. той е около 15% от новоотпуснатите кредити, като очакванията са да се задържи така и през 2018 г.

Предпочитани за покупка с кредит през 2018 г. ще останат тристайните апартаменти в 10-те най-големи града на страната, където ще продължат да се правят 80% от ипотечните кредити. След тях се нареждат двустайните апартаменти, следвани от четиристайните и луксозните жилища, интереса към които ще се увеличава през следващата година.

Покупките на имоти в строеж се увеличават все повече и вече около 30% от кредитите за покупка на жилища са за новопостроени сгради. Тази тенденция ще продължи и даже ще се засили през 2018 г.

Очаква се през следващата година много от започнатите проекти да бъдат завършени и покупките им кредитирани с ипотека. Като цяло 2018 г. се очаква да надмине по обеми 2017 г., като ръстът на ипотечните кредити да е около 15%, а при потребителските около 8%. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg