Какви такси плащаме за теглене на пари от банка?

11053
Какви такси плащаме за теглене на пари от банка?

© Pixabay

Тегленето на пари на каса от банковите клонове на най-големите банки в страната може да е доста скъпо, показа справка на Profit.bg

Това е начинът банките да продължават да развиват своите дигитални услуги, както и да ни „тласкат“ все повече към ползването на банкомати.

Днес вече можем да правим разплащания, да купуваме стоки и услуги, да заплащаме сметките си, както и да управляваме спестяванията си онлайн.

Защо тогава да влизаме в банков клон, при това в условията на пандемия?


И ако все пак сте решили да го направите, за да изтеглите пари в брой на каса, следва да имате предвид, че най-ниската сума, която ще платите, е 4 лева.

Това показа наша справка сред топ 5 на банките в страната по размер на активите към 30 юни. Сравнението е по данни от сайта на Българска народна банка.

Теглене на пари в лева с предварителна заявка

При положение че сте заявили намерението си да изтеглите определена сума от своята банкова сметка, ще може да го направите за между 4 и 6 лева. Тук обаче следва да уточним, че прагът за това е между 2 и 10 000 лева за отделните банки. Т.е. ако сумата е над този праг, банката ще трябва да удържи и по-голяма такса.

Минималната сума, която взимат от Банка ДСК и Пощенска банка, е 0.50%, но ако теглите - да речем 500 лева на каса, ще трябва да платите минималните 5 и 4.50 лева. Минимумът при Обединена Българска банка е 0.55%, или 4 лева, докато при Първа инвестиционна банка и Уникредит Булбанк тя е 6 лева.

При теглене на суми над 2000 лева от Уникредит Булбанк, Пощенска банка, ДСК и Първа инвестиционна банка ще платите между 0.6 и 0.7%, а от ОББ – 0.55%.

Ако възнамерявате да изтеглите над 200 000 лева от Първа инвестиционна банка, следва да знаете, че таксата за това ще е 0.8%. 

Рекорден брой депозити за над 100 000 лева у насДепозитите за суми над 1 млн. лева са 1150

Теглене на пари в лева без предварителна заявка

Таксите за теглене на суми до 2000 лева остават без промяна. Не такова обаче е положението при суми над 2000 лева за четири от петте банки (при ОББ прагът е над 10 000 лева).

Налице е повишение с 0.10% за Банка ДСК, ОББ и Пощенска банка, докато при Уникредит Булбанк няма промяна. Там ще ви таксуват по 0.6% от сумата за теглене на между 2 и 50 хил. лева, както и 0.7% за суми над 50 хил. лева.

От Първа инвестиционна банка пък са определили три нива – от 2 до 5 хил. лева (0.6% от сумата, но минимум 6 лева), от 5 до 200 000 лева (10% + 0.7% от сумата), както и 0.9% от парите, които теглим, ако сумата е над 200 хил. лева.

Таксите за теглене на пари в брой е значително по-ниска при останалите банки у нас, сочи справка на Profit.bg. Ти Би Ай Банк не начислява такси за теглене на суми до 5000 лева, при Тексим Банк тя е 1 лев, а в Търговска банка Д и Алианц Банк – съответно 2 и 3 лева.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg