Какво да изберем - фиксирана или плаваща лихва?

780
Какво да изберем - фиксирана или плаваща лихва?

© Pixabay

Лихвите по ипотечните кредити се намират на историческо дъно, а водещите централни банки по света засега не дават индикации, че скоро могат да започнат да “затягат” лихвените проценти.

На много места по света основният лихвен процент, който служи за бенчмарк при определянето на цената на различните кредити, дори е отрицателен.

Историята обаче показва, че икономическият цикъл рано или късно ще се обърне, инфлацията ще започне да се повишава, а заедно с нея – и лихвите по заемите.

На този фон много хора си задават въпроса какви са най-изгодните параметри, които да изберат при сключване на договор за ипотечен или по-голям потребителски кредит.

Основната разлика в изчисляването на лихвения процент произтича от това дали той е фиксиран или плаващ.


Повечето банки предлагат и двата варианта, като всеки от тях има и плюсове, и минуси, пише платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg.

Фиксираният лихвен процент се договаря още при сключването на договора с банката и не се променя (освен при форсмажорни обстоятелства) до окончателното изплащане на кредита.

Основното предимство на този тип заеми е сигурността – размерът на погасителните вноски е еднакъв за целия срок и не зависи от промените в пазарните нива на лихвените проценти. Така кредитополучателят може да планира бюджета си за дълъг период от време в бъдещето. 

При плаващия лихвен процент размерът на месечната вноска се променя с времето. Лихвата се формира като сбор от два основни компонента – т. нар. “референтен лихвен процент”, който не е константна величина и зависи от основната пазарна лихва и “фиксирана надбавка”, чийто размер остава без промяна за целия срок на кредита.

Всяка кредитна институция е длъжна да публикува методиката за изчисляване на референтния лихвен процент, която показва как се определя и при какви условия може се променя.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg