Какво да очакваме от банковите отчети на Уолстрийт?

552
Какво да очакваме от банковите отчети на Уолстрийт?

© Pixabay

Падащите лихви предизвикват противоречиви резултати за американските банки. Това вероятно ще стане ясно с публикуването на годишните им финансови отчети тази седмица, пише Kredit.bg. 

Федералният резерв намали лихвените проценти на три пъти през 2019 година, след като в предходните три години предприе 9 последователни увеличения. Ниските лихвени проценти ограничават трезорите във възможността да начисляват по-високи лихви по кредитите, което намалява лихвения марж и съоветно тяхната печалба.

Но в същото време засилват търсенето на кредити и освен това понижават лихвените разходи на банките по депозитите.


JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo ще публикуват финансовите си резутати във вторник тази седмица (на 14 януари), Bank of America и Goldman Sachs ще ги обявят на следващия ден (в сряда, на 15 януари), а отчетът на Morgan Stanley излиза в четвъртък.

Банковият сектор се следи отблизо от анализаторите на Уолстрийт, тъй като отразява "здравето" на цялата икономика, която показва признаци на забавяне през последните месеци, но все пак до този момент запазва възходящата тенденция.

Анализаторите на консултантската компания KBW очакват водещите банки да регистрират среден ръст на печалбата за четвъртото тримесечие от 6% на годишна база. В сравнение с третото тримесечие на 2019 г. обаче експертите прогнозират понижение от 6 на сто.   

Нетният лихвен марж (разликата между лихвите, които банките начисляват по депозитите и по кредитите) се понижава през четвъртото тримесечие на миналата година, след 15 поредни повишения в предходните тримесечия. Показателят вероятно ще остане без особена промяна е в началото на 2020 година, според анализаторите, цитирани от WSJ.

Това, от своя страна, ще постави фокуса върху другото ключово приходно перо за банковата индустрия - нелихвените приходи и по-конкретно таксите и комисионите. През последните години те устойчиво се повишават, подкрепени от усилията на трезорите да навлязат в сектори, които се считат за по-стабилни от капиталовите пазари, като управлението на активи и потребителското кредитиране.

Ниските лихви предизвикаха истински бум в банкирането на дребно, и в частност при жилищните и автомобилните заеми. Само през третото тримесечие на миналата година банките в САЩ сключиха договори за ипотеки на стойност над 700 милиарда долара, възползвайки се от желанието на потребителите да рефинансират старите си жилищни заеми. 

Това е и най-силното представяне за ипотечния сегмент от финансовата криза насам, отбелязва WSJ.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg