Какво да очакваме през 2018 г. за имотите, кредитите и банките

2153
Какво да очакваме през 2018 г. за имотите, кредитите и банките

© Pixabay.com

Икономическата среда, в която българските банки осъществяват дейността, си ще продължи да се подобрява и през 2018 г. , показват данните на екип Икономически проучвания на УниКредит Булбанк.

Основният сценарий за българската икономика на икономистите на УниКредит Булбанк предвижда ускоряване на реалния ръст на БВП до 4.4%, в условията на ниска инфлация и доближаване на икономиката до пълна заетост.

Инвестиции в нови сгради и инфраструктура, машини и производствено оборудване

Структурата на растежа на БВП ще се подобри, като инвестициите (както в ново сградно строителство и инфраструктура, така и в машини и производствено оборудване) да се присъединят към силното нарастване на потреблението и износа, сочат още данните.

Това ще направи модела на растеж на българското стопанство по-широко базиран, а по този начин и по-устойчив. Силният ръст на БВП ще бъде съпътстван и от запазване на значително положително салдо във външната търговия, което ще допринесе за продължаващо свиване на външния дълг и по-нататъшно подобряване устойчивостта на икономиката на възможни нови шокове, показва анализът. 

Ускоряване на корпоративния кредит и заемите за домакинства

На този много положителен фон, очакванията на анализаторите на банката са за умерено ускоряване на ръста на корпоративните кредити до около 5.5% годишно при изчистване на ефекта от продажбата на лоши кредити.

Този ръст по-скоро ще дойде от МСП, тъй като повечето големи компании разполагат със значителни свободни средства, което ще им позволи да финансират ръста на инвестициите си, без да разчитат на кредити.

Важен фактор за по-голямото търсене на корпоративни кредити ще бъде ускоряването на инвестициите до 5.5%, измерени чрез бруто образуването на основен капитал, при 2.7% очакван реален ръст за цялата изминала 2017 г.

Това ще включва не само повече инвестиции в сградно строителство и в нови транспортни средства, но и в най-силно трансформиращата структура на икономиката - инвестиции в машини и съоръжения.

„Фокусът върху експортно ориентираните проекти ще се запази, но очакваме известно увеличение и на производствения капацитет на компаниите, ориентирани към вътрешното търсене, тъй като средносрочната перспектива пред растежа на българското стопанство отчете чувствително подобрение в хода на изминалата година“, посочват в анализа си експертите от УниКредит Булбанк.

По-високите цени на жилищата, в комбинация с увеличението на доходите и заетостта, ще доведат и до по-голямо търсене на кредити от домакинствата. Последното ще продължи да изпреварва търсенето на кредит в корпоративния сектор, като след изчистване ефекта от продажбата на проблемни вземания очакваме кредитът на домакинствата да отчете близо 9% ръст (8.1% без изчистване на ефекта от рециклиране на лоши вземания).

От анализа става ясно, че показателите за доверието продължават да са близо до най-високите нива, достигани в най-новата ни стопанска история. Това показва, че домакинствата се чувстват по-уверени за перспективата пред доходите и работните си места.

Ниското проникване на кредит в тази част от икономиката, в сравнение с останалите страни от ЦИЕ, ще продължи допълнително да подкрепя ръста на кредита за домакинствата, особено като се имат предвид все още привлекателните маржове на печалба в този сегмент.

В условията на силна конкуренция между банките, лихвите по кредитите вероятно ще продължат да намаляват. Според анализа, този процес ще протича с по-ниска интензивност, в сравнение с миналата година, и заради набиращото скорост нормализиране на лихвите в еврозоната.

Подобряване на качеството на кредитите

Проблемните кредити намаляват, като в края на миналата година са стигнали до 11.2% от общо кредитите при 12.8% година по-рано. По-нататъшни усилия обаче ще са нужни, за да се ускори процесът на рециклиране на проблемните кредити, включително чрез подобряване на съдебните процедури за преструктуриране дълга на проблемни длъжници, и по-нататъшно развитие на пазара на несъбираеми кредити.

В същото време, според анализа, трябва да се вземе предвид, че на консолидирано ниво капиталовите буфери на българските банки са значително по-високи от тези за повечето страни в Европа. Това показва, че устойчивостта на системата, както и способността ѝ да абсорбира загуби от нови шокове, е на по-комфортни нива от тези в почти всички европейски страни.   

Пазарът на имоти

Основен риск за този благоприятен сценарий за банковия сектор остава рискът от прегряване на пазара на недвижими имоти.

Досега двуцифреният ръст на цените остава сравнително изолирано явление, което обхваща най-вече някои от най-предпочитаните квартали в столицата. Анализът сочи, че през последните няколко месеца може би дори са налице и първи сигнали за успокояване на пазара и преход към динамика на цените, която по-силно се подкрепя от фундаменталните фактори.

Въпреки това е необходимо случващото се да се наблюдава внимателно, тъй като по-високите цени на недвижимостите могат да навредят на икономическия растеж, се посочва в анализа.

Икономистите на банката напомнят, че когато увеличението на цените на недвижимостите достигне прекомерно високи мащаби, може да се стигне до рязък спад, който е достатъчен да изпрати икономиката в рецесия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg