Какво е съотношението кредити-депозити на банките у нас?

5611
Какво е съотношението кредити-депозити на банките у нас?

© Pixabay

Структурата на дадена банка ни показва как тя финансира дейността си.

Обикновено трезорите привличат депозити за финансиране на кредитите, които отпускат.

Поради това съотношението кредити към депозити е общ показател, който помага да се оцени дали банките имат стабилно финансиране.

Съотношението на кредитите към депозитите се отнася до общия размер на отпуснатите от банките кредити спрямо общия размер на депозитите, получени от клиентите им.

С други думи, то посочва какъв дял от кредитния портфейл се състои от депозити, които се предполага, че са стабилен източник на финансиране.


Справка на Profit.bg показва, че съотношението за цялата банкова система е 75.86% спрямо 96.79% преди три месеца и 98.64% преди година.

Спадът се дължи на промяната в отчетността (бел. ред. с дата 30 юни 2020 г.), като съгласно промените „салда при централни банки и други влогове на виждане" не следва да се включват в обхвата на брутните кредити и аванси, а се докладват отделно.

Към 30 юни 2020 г. за банковата система техният размер е 20.3 млрд. лв., а по новия начин на отчитане размерът на брутните кредити и аванси е 74.2 млрд. лв.

Макар че при съпоставим обхват брутните кредити и аванси биха имали минимално увеличение с 95 млн. лв. през второто тримесечие на 2020 г. - до 94.5 млрд. лв. в края на юни, методическата промяна оказва своето значително отражение, свивайки тази позиция с 21.4%.

Кои са банките с най-ниско и най-високо съотношение на кредити спрямо депозити?

Нашите изчисления показват, че Общинска банка и Ситибанк имат най-ниските съотношения в края на второто тримесечие – съответно 27.32 и 28.28 на сто.

Следват Инвестбанк и Темсимбанк, които са с 50.94 и 51.65%, както и Централна кооперативна банка и Алианц Банк, при които това съотношение е равно на 54.18 и 58.58%.

Под 70% е съотношението при още четири банки – Интернешънъл Асет Банк, БНП Париба, Те Дже Зираат Банкасъ и Уникредит Булбанк, а между между 70 и 80% е в други шест – Обединена Българска банка, Търговска банка Д, ИНГ Банк, Токуда банк, Първа инвестиционна банка и Райфайзенбанк.

Шестте банки с най-високо съотношение на кредити спрямо депозити са БАКБ (84.87%), Банка ДСК (86.97%), Пощенска банка (89.44%), ПроКредит Банк (91.13%) и Ти Би Ай Банк (92.29%).

Следва да се има предвид, че съотношение под 100 показва, че банките не отпускат толкова кредити, колкото биха искали.

Единствената банка с над 100% кредити спрямо депозити е държавната Българска банка за развитие, но не трябва да се забравя, че тя е създадена именно с тази цел – да кредитира родния бизнес. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg