Какво е сенчесто банкиране и какви рискове крие за икономиката

983
Какво е сенчесто банкиране и какви рискове крие за икономиката

© Getty Images

Проблемите с недвижимите имоти в Китай отново привлякоха вниманието към света на сенчестото банкиране и рисковете, които то крие за икономиката, пише CNBC.

„Понятието "сенчесто банкиране", въведено в САЩ през 2007 г., се отнася до финансовите услуги, предлагани извън официалната банкова система, която е строго регулирана. За разлика от нея, „сенчестите банки“ могат да отпускат парични заеми на повече субекти по-лесно, но тези заеми не са обезпечени по същия начин като тези на традиционните банки. Това означава, че внезапното и широко разпространено търсене на средства може да предизвика ефект на доминото“.

Наред с това ограниченият регулаторен надзор върху паралелното банкиране затруднява определянето на действителния мащаб на дълга и на риска за икономиката.

През последните няколко години правителството на Китай се опита да ограничи бързото нарастване на този небанков дълг. Това, което прави ситуацията в страната различна обаче, е доминиращата роля на държавата. Най-големите банки са държавни, което затруднява недържавните предприятия да се възползват от традиционните канали за финансиране.


Доминираната от държавата финансова система също така означава, че доскоро участниците взимат и отпускат заеми с предположението, че държавата винаги ще е насреща, за да осигури подкрепа - имплицитна гаранция.

Оценките за размера на сенчестото банкиране в Китай варират в широки граници, но се движат в рамките на трилиони щатски долари.

Банкиране в сянка и недвижими имоти

Секторът на недвижимите имоти в Китай, който се оценява на 1/4 от икономиката на страната, се намира в пресечната точка на сенчестото банкиране, финансите на местните власти и активите на домакинствата.

Компаниите за недвижими имоти купуват земя от местните власти, които се нуждаят от приходи и икономически ползи от регионалното развитие. В същото време китайците прегърнаха с готовност възможността да си купят собствено жилище - или да спекулират с имоти, тъй като през последните две десетилетия цените скачат изключително много.

"Строителните предприемачи имаха възможност да взимат заеми от банки в сянка, заобикаляйки ограниченията за заеми за закупуване на земя", казва Логан Райт, ръководител на катедрата по китайски бизнес и икономика в Центъра за стратегически и международни изследвания, в доклад от април. "В резултат на това цените на земята продължиха да се покачват, като след това предприемачите увеличиха разходите за жилища, за да запазят маржовете си."

Китайският имотен гигант Evergrande е подал в САЩ молба за защита от фалитНай-задлъжнелият строителен предприемач в света изпадна в несъстоятелност през 2021 г. и обяви програма за преструктуриране на офшорни дългове през март

Според Райт неотдавнашните ограничения на Пекин върху сенчестото банкиране са принудили агресивните предприемачи да се обърнат към други източници на финансиране, за да изплатят съществуващите заеми към сенчести банки. Той отбелязва, че това означава, че строителните предприемачи са започнали да разчитат повече на предварителни продажби на апартаменти чрез ипотечни кредити и да забавят строителството, за да спестят разходи. Но през август 2020 г. Пекин поставя сериозно предизвикателство пред тях, налагайки ограничения за нивата на дълга.

В резултат на това, след десетилетия на бърз растеж китайските гиганти в областта на недвижимите имоти като Evergrande и Country Garden изпадат в затруднение да изплащат дълговете си. Техните парични потоци пресъхват главно заради спада на продажбите на жилища.

Почти едновременно с това се появиха новини за невъзможността на доверителния фонд Zhongrong да изплати на инвеститорите някои продукти. Фондът е отпускал заеми на строителни предприемачи, посочва още CNBC.

Три сценария за развитие на китайската икономика Неуспехът да се преструктурира икономика №2 в света повдигна критични въпроси за това какво следва за Китай

Укриване на пари в доверителни фондове

Поне няколко от изпитващите затруднения компании за недвижими имоти са запазили част от дълговете си извън счетоводните книги.

"Неотдавнашните разкрития повдигнаха въпроси относно слабия контрол и агресивните счетоводни практики на строителните предприемачи в годините на бума", коментират от S&P Global Ratings в края на август.

Това лято строителният предприемач Shimao разкрива, че е имал много повече дългове, отколкото е било оповестено преди това - без това да е известно на бившия му одитор PricewaterhouseCoopers (PwC), става ясно още от S&P. PwC подава оставка като одитор на Shimao през март 2022 г.

"Някои от тези средства, тези скрити дългове, са били предоставени от доверителните дружества", заявява Едуард Чан, директор в S&P Global Ratings. "Тези тръстови компании по същество бяха част от сенчестата банкова система в Китай".

Китайската икономика се променя. Какво означава това за глобалната? Най-непосредственото отражение вероятно ще се прояви при суровините и индустриалния цикъл, но не само

Доверителните фондове продават инвестиционни продукти, обикновено на по-заможни домакинства. Към края на март около 7,4% от стойността на доверителните фондове в Китай е била насочена към недвижими имоти, което се равнява на около 1,13 трилиона юана (159,15 млрд. долара), според данни на Китайската асоциация на попечителите, цитирани от Nomura.

Според тях действителното ниво на заемите на строителните предприемачи от доверителните дружества е над три пъти по-голямо - 3,8 трлн. юана към края на юни.

"Някои доверителни продукти, които са били инвестирани в сектора на недвижимите имоти, може да не са разкрили действителното използване на средствата или умишлено да са направили тази информация по-малко прозрачна, за да заобиколят финансовите регулации", се казва в доклад на Nomura.

Икономически последици

Банките в Китай също така използват доверителни дружества, за да скрият истинското ниво на риска в балансите си, като същевременно печелят пари, отпускайки заеми на кредитополучатели с ограничени права - като строителни предприемачи и местни власти, казва Райт от CSIS.

Той изчислява, че сенчестото банкиране е представлявало почти 1/3 от всички кредити в Китай от 2012 г. до 2016 г. и че след репресиите на Пекин срещу сектора ръстът на кредитирането в страната е намалял наполовина.

Днес проблемът на Пекин е, че трябва да компенсира репресиите срещу сенчестото банкиране и дълговете на строителните предприемачи с други видове икономическа подкрепа.

Световната икономика се готви за челен сблъсък с дефлацията в КитайКитай е втора по БВП, масивен износител на стоки и огромен източник на приходи за американски компании - от Apple до Nike

"Кампанията за намаляване на задлъжнялостта, която китайското ръководство започна през 2016 г., за да намали системните финансови рискове, е единствената логична отправна точка, за да се обясни как е започнало структурното забавяне на китайската икономика", казва Райт. "Икономическият растеж на Китай през следващите 5 до 10 години ще зависи от това колко успешно и ефективно финансовата система може да пренасочи ресурсите си от кредитиране, свързано с недвижими имоти и инвестиционните проекти на местните власти, към по-продуктивни компании от частния сектор".

"В противен случай темповете на икономически растеж на Китай ще продължат да се забавят през следващото десетилетие до 2% или по-малко", категоричен е експертът.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

loan Offer
# 0
06:09 | 15 September 2023
Quick loan You are sincere and honest(2%) contact us For immediate response We are at your disposal TO started :location (WhatsApp) number +918131026914 or email pacificlanding350@gmail.com Pacific landing Services Mr. Gupta Dwyer. You can also send your email to send you the loan application.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg