Какво са завършили висшите банкови мениджъри у нас?

9618
Какво са завършили висшите банкови мениджъри у нас?

Оказва се, че УНСС произвежда най-голямо количество висши банкови мениджъри у нас. В Университета за национално и световно стопанство висшето си образование са завършили четирима от десетте ръководители на банките с най-големи активи в България.

Четирима от банковите шефове са се обучавали в университети в чужбина (двама от тях са чужденци), един е завършил университета в Свищов, а един е възпитаник на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Заемащите ръководни постове в банковата система най-често са изучавали финанси, бизнес администрация, стопанско управление, както и външна търговия.

Изключение от завършилите икономически специалности прави главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, който е дипломиран инженер-химик. Но затова пък е заемал ръководни длъжности в световни компании като PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. Бил е заместник-министър на икономиката и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

Вижте какво е образованието и на останалите девет ръководители на най-големите банки по активи:

Председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова е завършила "Финанси и кредит" в университета в Свищов. Специализирала е "Комплексно банково обслужване на населението от ДСК" в УНСС и "Мениджмънт, Маркетинг, Бизнес комуникации; Финанси и счетоводство" в Института по мениджмънт и маркетинг в София. Виолина Маринова има повече от 30 години опит в банковото дело, изцяло в Банка ДСК.

Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на Райфайзенбанк България Момчил Андреев е завършил Московския държавен институт за международни отношения и магистратура по бизнес администрация. Специализирал е финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия, САЩ, Швейцария и Франция. В трудовия му опит са позиции като председател на УС и изпълнителен директор на Българска пощенска банка и член на бордовете и изпълнителен директор на ЦКБ и Булбанк.

Димитър Костов е председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка. Има магистърска степен по "Стопанско управление" от Софийския университет. Работил е в Райфайзенбанк като мениджър "Връзки с клиенти" и в Обединена българска банка като старши банков служител "Големи корпоративни клиенти".

Главният изпълнителен директор на Обединена българска банка Стилян Вътев е възпитаник на УНСС. Завършил е „Финанси и кредит“ в българския университет, както и курс по Макроикономика, парични пазари и монетарна политика към Националната банка на Швейцария. Специализирал е банков мениджмънт в Association of Technical Studies of Japan. Има специализация в Лондон, организирана от British Association for Central and Eastern Europe. Преди работата си в ОББ е бил зает в БНБ.

Петя Димитрова е завършила УНСС и Софийския университет с две магистърски степени по „Финанси и банково дело” и „Туризъм”. Към днешна дата тя е изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на Пощенска банка. Има степен магистър по бизнес администрация от Университета в Шефийлд и завършва „Управление и социално развитие на НПО” в Аристотеловия университет в Солун и Македонския университет, Гърция. Работила е в американското посолство у нас и в световната компания PriceWaterHouse Coopers.

Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е завършил „Външна търговия” в университета в полския град Лодз, както и „Международни икономически отношения“ в УНСС. Основава финансово-брокерските компании „Бромак” и „Фина С”. Работи като началник на управление „Валутни операции и ликвидност” на ЦКБ и началник управление „Пазари и ликвидност” в ТБ България инвест (сега „Алианц България”).

Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Societe Generale Експресбанк Филип Лот има магистърска степен по право и диплома от Института по политически науки в Париж. Лот се присъединява към Societe Generale през 1987 г.

Начело на Централна кооперативна банка отново е възпитаник на УНСС. Георги Константинов е изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на банката. Той е магистър по икономика, специалност “Финанси и кредит”. Работил е в ТБ “Електроника”, ТБ “Софиябанк“ и ТБ “Биохим“.

Главният изпълнителен директор на Банка Пиреос България Атанасиос Куцопулос е завършил Висшия университет за икономически и търговски науки, като е специализирал „Банково дело“ в Гърция. Работил е в Националната банка на Гърция.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg