Към кои банки насочваме парите си в последните 3 и 12 месеца

4252
Към кои банки насочваме парите си в последните 3 и 12 месеца

© Pixabay.com

В края на март 2017 г. депозитите на домакинствата у нас възлизат на 47.4 млрд. лв. спрямо 47.2 млрд. лв. за края на 2016 г. и 44.6 млрд. лв. за преди година.

Кои банки успяват да привлекат най-много нови депозити в последното тримесечие и в последната година? Вижте какво установи справка на Profit.bg:

Последното тримесечие

Само една банка - Банка ДСК, която обяви и най-висока печалба за първите три месеца в банковата система, е успяла да привлече над 100 млн. лв. нови спестявания за първите три месеца на 2017 г. Точната сума е 103.59 млн. лв. и е с над два пъти по-висока от тази на следващата в подреждането.

С нови 50.974 млн. лв. се увеличават депозитите от населението на Ти Би Ай Банк, докато Райфайзенбанк успя да добави нови 41.2 млн. лв. към депозитната си база. В топ 5 са още Сосиете Женерал Експресбанк и Централна кооперативна банка, чиито клиенти успяха да увеличат спестяванията си с 32 и 27 млн. лв.

Над 10 млн. лв. повече спестявания спрямо края на миналата година се отчитат при Уникредит Булбанк, Българо-Американска кредитна банка, Търговска Банка Д, СИБАНК, Общинска банка и Интернешънъл Асет Банк.

Последните 12 месеца

Общо 8 от 25-те банки, привличащи спестявания, са добавили по над 100 млн. лв. за последните 12 месеца до 31 март 2017 г.

Лидери в това отношение са трите най-големи банки по размера на активите си в страната. Уникредит отчита ръст от 713 млн. лв., докато депозитната база на Банка ДСК и Първа инвестиционна банка расте с респективно 497 и 355 млн. лв.

В челото са още Сосиете Женерал Експресбанк, Централна кооперативна Банка, Обединена Българска банка, Ти Би Ай Банк и Райфайзенбанк.

Данни на БНБ сочат, че днес 56.98% от спестяванията са в лева, 34.42% са в евро, а останалите 8.6% са в други валути.  

Повече за банковата система, лихвите по кредитите и депозитите, както и дали консолидацията в страната ще продължи, ще можете да разберете във втория ден от осмото издание на Шумът на парите.

Панел "Банки и небанкови финансови институции" ще се проведе на 1 юни 2017 г. (четвъртък) от 9.30 часа в хотел Маринела, зала ЕФЕ. Повече за събитието, което е безплатно за посетители, можете да разберете тук: https://profit.bg/forum/ или във Facebook.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg