Кои банки успяват да привличат нови депозити, на фона на ниските лихви?

1389
Кои банки успяват да привличат нови депозити, на фона на ниските лихви?

© Pixabay

Депозитите на домакинствата у нас доближават границата от 60 млрд. лв, става ясно от данни на Българска народна банка.

Ръстът за последното тримесечие възлиза на 830 млн. лв, а нарастването през септември е от 358 млн. лв, което е най-силното от април насам.

От началото на 2020 г. депозитите на населението растат с 2.31 млрд. лв, докато за последните 12 месеца домакинствата са добавили нови 4.1 млрд. лв към спестяванията си.


Кои са банките, които успяват да привлекат най-голяма част от новите депозити в последните 3 и 12 месеца, при това на фона на рекордно ниските лихви по спестяванията?

Трето тримесечие на 2020 г.

Най-голямо повишение за периода от 1 юли до 30 септември се отчита при Банка ДСК – 209 млн. лв, както и при Райфайзенбанк и Обединена Българска банка, добавили 172 и 121 млн. лв към депозитната си база от населението.

С по над 90 млн. лв се повишиха привлечените спестявания и при Пощенска банка и Алианц банк България, докато Уникредит Булбанк и Централна кооперативна банка добавиха 53 и 50 млн. лв.

В топ 10 по привлечени нови влогове от населението попадат още Ти Би Ай Банк, Инвестбанк и Първа инвестиционна банка.

12 месеца до 30 септември 2020 г.

Най-сериозно повишение за този период се отчита при Банка ДСК и Пощенска банка, добавили 4.6 и 1.68 млрд. лв. Тук обаче следва да се има предвид, че голяма част от това нарастване се дължи на сделките по придобиването на съответно Експресбанк и Банка Пиреос.

Депозитната база на Райфайзенбанк и Уникредит Булбанк се увеличи със 722 и 715 млн. лв, докато ОББ успя да привлече над половин милиард лева (бел. ред. 511 млн. лв).

Сериозен ръст се отчита също и при Централна кооперативна банка (286 млн. лв) Алианц Банк (178 млн. лв), Първа инвестиционна банка (161 млн. лв) и Ти Би Ай Банк (120 млн. лв).

В топ 10 попада още Общинска банка, добавила 73 млн. лв за последните 12 месеца.

Ниски лихви = рекордно ниски приходи

Рекордно ниските лихви по депозитите, предлагани от търговските банки у нас, носят все по-малки доходи за населението.

През септември доходите от лихви за домакинствата възлязоха на 4.92 млн. лв спрямо 5.8 млн. лв за преди месец и 7.49 млн. лв за преди година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мартин
# 0
18:11 | 6 November 2020
Явно българите вярват най-много на Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка и ПИБ, където се отчитат добри резултати и повишаване на депозитната база!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg