Кои държави предприеха кредитни облекчения заради пандемията?

13269
Кои държави предприеха кредитни облекчения заради пандемията?

© Pixabay

Едва ли има държава или икономически сектор по света, който по някакъв начин да не е засегнат от пандемията на коронавируса. Едно от най-големите притеснения на хората и на фирмите обаче е свързано със задълженията им към банките и възможността да не могат да ги обслужват заради липсата на заетост или на приходи, предизвикана от блокирането на икономиката.

Много държави предприеха мерки в тази посока. Някои от тях предоставиха почти неограничени държавни гаранции за корпоративните кредити за времето, в което ще трае пандемията. Други осигуриха преференциални и безлихвени заеми по линия на централните и държавните банки, а има и такива, които със закон въведоха частичен или пълен мораториум върху плащанията по кредитите за определен период от време.

Ето и няколко примера:


Италия

Италия в момента е най-засегнатата европейска държава от разпространението на епидемията. Правителството в Рим обяви временен мораториум върху вноските по ипотечните заеми на домакинствата и малките фирми още в средата на март за времето, в което трае извънредното положение в страната. Освен това държавата осигурява гаранции за заемите към малкия и средния бизнес.

Отделните банки също предприеха мерки за облекчаване на своите клиенти. Най-големият италиански трезор UniCredit например обяви, че ще осигури допълнително финансиране за малките фирми в страната.

Испания

Испания също понесе тежко ударите от разпространението на вируса и на 17 март правителството също бе принудено да обяви пакет от мащабни икономически стимули, включително и за хората и фирмите, изплащащи кредити.

По време на 15-дневното извънредно положение в страната (което може да бъде удължено) държавата наложи мораториум върху вноските по ипотечните кредити за хората, които за съкратени от работа или са изпратени в принудителен неплатен отпуск.

Великобритания

Великобритания също е сред държавите, които обявиха временна "ипотечна ваканция" за гражданите и за бизнеса.  Гражданите и фирмите няма да губят "точки" от кредитния си рейтинг, ако закъснеят с някоя от вноските по заема си. Освен това имотите на тези, които изплащат ипотечни заеми, няма да богат да бъдат отнемани в полза на кредитора, докато трае извънредното положение.

Франция

Във Франция правителството обеща държавни гаранции за повечето коропративни кредити, както и финансова подкрепа за гражданите, които остават без работа за времето на карантината. 

Германия

Германското правителство засега не е обявило държавен мораториум върху кредитите, но обеща да подпомогне всички домакинства, които по някакъв начин ще бъдат засегнати финансово от кризата. Освен това страната осигурява държавни гаранции върху заемите на бизнеса, като отпуска и директни държавни кредити. 

САЩ

В Съединените щати също има банки, които въведоха временни облекчения за своите клиенти. Временни "банкови ваканции" бяха обявени и в отделни градове и щати. В Ню Йорк например губернаторът Андрю Куомо предложи да се обяви временен мораториум върху всички плащания по ипотечни кредити, наеми и комунални услуги.

Китай

Китайската централна банка обяви , че намалява задължителния резерв за някои банки, за да насърчи кредитирането в контекста на епидемията от коронавируса. Така ще бъдат освободени 550 милиарда юана (70.6 милиарда евро) в подкрепа на икономиката.

От началото на епидемията от коронавирус централната банка смекчи паричната политика, като понижи основната си лихва и призова банките да отпускат евтини кредити и облекчения при погасяването на дългове на фирмите, които са най-тежко засегнати от разпространението на болестта.

ЕЦБ осигурява максимална гъвкавост на банките Вицепрезидентът на централната банка Луис де Гиндос заяви, че ЕЦБ няма да позволи настоящата икономическа криза, причинена от коронавируса, да се превърне във финансова

В Източна Европа вече също има примери за държави, въвели пълен или частичен мораториум върху кредитните вноски

Сърбия

Сръбската централна банка обяви, че налага 90-дневен мотаториум по погасяването на банкови заеми и лизингови договори от физически лица и фирми, за да помогне на хората и компаниите да се справят с последиците от пандемията от коронавирус.По същата причина основният лихвен процент в страната вече бе понижен с 50 базисни пункта до 1.75%.

Гърция

В Гърция със закон бяха обявени критериите, по които гражданите на страната ще могат да кандидатстват за еднократна държавна помощ в размер на 800 евро. Те ще важат и за банките, които ще осигурят тримесечен "гратисен период" за кредитополучателите, попадащи в обхвата на стимулите. С приоритет са работниците, хората, упражняващи свободни професии и едноличните търговци, пряко засегнати от кризата.

Унгария

Една от най-смелите стъпки в тази посока бе предприета от унгарския премиер Виктор Орбан. Неговото правителство обяви преди няколко дни всеобщ мораториум върху връщането на заеми за всички компании и физически лица до края на годината, за да ограничи последиците за икономиката от коронавируса. 

България

Българското правителство засега обяви първоначален пакет от краткосрочни мерки, чието основна цел е да насърчат компаниите да запазят човешкия си капитал и да не съкращават служители.

Предвиждат се обаче и известни кредитни облекчения.  Българската банка за развитие ще предостави портфейлни гаранции в размер на 500 милиона лева за облекчаване на условията по заемите, отпускани от банките на българските компании. Освен това държавата гласува премахване на лихвите за просрочие по време на извъредното положение. Заемите няма да могат да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми до 13 април, когато изтича срокът на извънредното положение.

Работещите в неплатен отпуск по време на извънредното положение пък ще имат достъп до бързи безлихвени заеми в размер до 1 500 лева.

Вицепремиерът Томислав Дончев призова търговските банки да оповестят какви мерки ще предприемат, за да дадат по-гъвкави възможности на своите клиенти и да ги успокоят, че ще могат да поемат "глътка въздух, ако пропуснат една или две вноски". 

Първа инвестиционна банка е първата банка у нас, обявила облекчения за клиентите си. Оттам информираха, че банката дава възможност на всички свои клиенти да отложат плащанията по кредити, ако те самите или техният бизнес са засегнати по някакъв начин от ситуацията с коронавируса (COVID-19).

Клиентите на Fibank с облекчения при плащанията по кредитиПърва инвестиционна банка дава възможност на своите кредитополучатели да поискат и увеличение по лимитите на кредитните си карти, както и по-дълги гъвкави погасителни планове, докато имат нужда от подобно съдействие.

 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg