Кои са банките, които ни кредитират най-често през 2019 г.?

1468
Кои са банките, които ни кредитират най-често през 2019 г.?

© Pixabay.com

Пет от най-големите банки в страната отчитат най-бърз темп на нарастване на кредитните си портфейли, сочат изчисления на Profit.bg на база данни от централната ни банка.

В края на юни общата стойност на отпуснатите заеми от банковата система към домакинствата възлиза на малко под 23 млрд. лв, или по-точно 22.989 млрд. лв.

Първото полугодие на 2019 г.


От началото на 2019 г. банките са увеличили портфейлите си с 913.7 млн. лв. Най-силен ръст се отчита при Банка ДСК и Райфайзенбанк, добавили 282 и 232 млн. лв., както и при Първа инвестиционна банка с повишение от 140 млн. лв.

Пощенска Банка и Уникредит Булбанк са останалите трезори в топ 5, като те също са раздали над 100 млн. лв. нови кредити – съответно 129 и 114 млн. лв.

Следват закупената от Банка ДСК и вече оперираща под ново име Експресбанк, както и третата за момента най-голяма банка в страната Обединена Българска Банка. Нарастването при тях е от респективно 82 и 44 млн. лв.

При жилищното кредитиране най-активни са Пощенска банка и Уникредит Булбанк, добавили по 183 и 124 млн. лв., както и Райфайзенбанк с ръст от 113 млн. лв.

Лидери при потребителското кредитиране за полугодието са Райфайзенбанк, Първа инвестиционна банка, Експресбанк и Пощенска банка, всичките раздали под над 50 млн. лв.

Последните 12 месеца

Шест са банките, отчели нарастване на кредитните си портфейли с повече от 100 млн. лв. Лидер по този показател е Банка ДСК, отчела ръст от 486 млн. лв. и изпреварила Райфайзенбанк и Пощенска банка, които имат повишение от 401 и 257 млн. лв.

В челото са още Първа инвестиционна банка, Уникредит Булбанк и Експресбанк, следвани от Централна кооперативна банка.

Сред топ 10 попадат и две от банките, специализирани в потребителското кредитиране – Ти Би Ай Банк и БНП Париба Пърсънъл Файненс, както и Банка Пиреос.

Последните новости, промоции и как можем да рефинансираме заема си бързо и лесно...

Искате ли да получите безплатна консултация за най-изгодните за вас условия за жилищен кредит? А ако вече имате такъв, бихте ли желали да плащате по-ниска месечна вноска?

Екипите на Profit.bg и Kredit.bg, заедно с експертите от Кредит Център, ще ви запознаят на 25 септември с промоционалните оферти на банките, последните тенденции в кредитирането, както и възможностите за рефинансиране.

Събитието, което е с безплатен вход за всички желаещи, ще се проведе в Литературен клуб Перото в Националния дворец на културата от 17 до 20 часа.

Заедно с експертите от Адрес недвижими имоти пък ще ви представим и последните тенденции на имотния пазар. Повече за събитието можете да видите тук.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Данаил Миленов
# 0
02:04 | 24 April 2020
Внимание, запорират Ви сметката без аргумент и обяснение, искат от Вас много дпоокументи и след това нищо със седмици. Уникредит са прикрити измамници.
Kredit
# 1
18:01 | 24 January 2020
Изпратете ни имейл на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg