Кои ще са петте най-големи банки в страната в края на 2019 г.?

3046
Кои ще са петте най-големи банки в страната в края на 2019 г.?

© Pixabay.com

Рекордни активи и печалба за банките в страната през 2018 г., както и серия от придобивания. Така накратко можем да опишем случилото се в сектора през последните 12 месеца.

Банките записаха третата си поредна година с печалби за над 1 млрд. лв. За 2018 г. тя възлезе на 1.677 млрд. лв. спрямо 1.174 млрд. лв. за 2017 г. и 1.26 млрд. лв. за година по-рано.

Активите пък отчетоха ръст до 105.5 млрд. лв. спрямо 97.8 млрд. лв. към 31 декември 2017 г.


Серията от сделки на банковия пазар у нас се очаква да промени сектора драстично в следващите месеци. За кои сделки става въпрос:

Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк

В края на 2018 г. това са втората и седма по големина банки в страната. С придобиването на преименуваната вече Експресбанк, от ръководството на унгарския собственик на Банка ДСК – ОТП, обявиха, че за момента нямат интерес към повече придобивания в страната.

Обединената институция ще разполага с 450 клона, но в следващите месеци част от тях ще бъдат затворени.

„Конкретно за България се стремим да сме най-голямата банка в страната", каза Шандор Чани, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ОТП по време на пресконференция преди около месец.

Пощенска банка и Банка Пиреос

През ноември миналата година стана ясно, че Пощенска банка ще придобие Банка Пиреос, след като преди това придоби и бизнеса на Алфа Банк у нас.

Десет факта за Пощенска банка, които може би не знаетеПощенска банка днес е петата най-голяма банка в страната

След приключването на сделката Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 10 милиарда лева, капитал от близо 1.2 милиарда и, след реализирането на очакваните синергии, приходи преди провизии и нетна печалба в размер съответно на над 300 и над 140 милиона лева.

Отделно от това, банката ще запази солидните си коефициенти на капиталова адекватност и ликвидност.

Как тези сделки ще променят банковия сектор?

При положение че вземем предвид данните към 31 декември 2018 г. на Българска народна банка, може да се предположи, че Банка ДСК наистина ще заеме челно място сред банките у нас. Активите на Банка ДСК плюс Експресбанк към тази дата са 20.8 млрд. лв.

Това е с близо 1.5 млрд. лв. повече от Уникредит Булбанк и близо двойно повече от Обединена Българска банка, която понастоящем заема трета позиция сред най-големите трезори у нас.

Десет факта за ОББ, които може би не знаетеПрез 2017 г. белгийската банково-застрахователна група KBC Груп придобива ОББ от Националната банка на Гърция.

Размествания ще настъпят и в топ 5, като Пощенска банка и Първа инвестиционна банка се очаква да сменят местата си и да заемат респективно четвърта и пета позиция в подреждането.

Така след приключването на двете сделки, петте най-големи банки в страната ще имат съвкупни активи за над 70 млрд. лв., което представява 68% от активите на системата.

Какво следва в следващите месеци?

Европейската централна банка (ЕЦБ) вече започна цялостна оценка на шест български банки. Процедурата, включваща преглед на качеството на активите и стрес тест, е вследствие на това, че на 18 юли 2018 г. България отправи искане за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Цялостната оценка е задължителна част от процеса на установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и националния компетентен орган на държава членка на ЕС, чиято парична единица е различна от еврото.

На оценка ще бъдат подложени следните шест банки:

  • УниКредит Булбанк АД
  • Банка ДСК ЕАД
  • Обединена българска банка АД
  • Първа инвестиционна банка АД
  • Централна кооперативна банка АД
  • Инвестбанк АД

Прегледът на качеството на активите и стрес тестът ще се основават на методологиите, които банковият надзор в ЕЦБ прилага в редовните си цялостни оценки на банките с актуална класификация като значими или с възможност да станат значими по смисъла на член 6, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 1024/2013.

Процедурата ще започне през ноември 2018 г., а резултатите – в агрегиран вид и поотделно за всяка банка – се очаква да бъдат публикувани през юли 2019 г. Крайната дата за целите на процедурата ще бъде 31 декември 2018 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg