Кои централни банки дават най-точни прогнози

1165
Кои централни банки дават най-точни прогнози

© Pixabay

Няма централна банка по света, която да дава абсолютно точни прогнози, но когато става въпрос за ключов индикатор, какъвто е инфлацията, Централната банка на Англия е на дъното по успеваемост.

Тривековната финансова институция има най-слаби резултати в прогнозирането на инфлацията в собствената си икономика, според най-новата класация на Bloomberg на централните банки на страните от Г-7.

Централната банка на Канада пък може да се похвали с най-точни прогнози по отношение на инфлационните промени.

За разлика от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв на САЩ, Централната банка на Англия има склонност да занижава прогнозите си за потребителските цени, въпреки че това изглежда вече се променя.

Прогнозата на банката за инфлацията в двегодишен период напред се оказва по-ниска от реалните стойности във всяка от осемте години преди 2013 г. Прогнозата на банката се разминава с реалносттс средно с 1.3 процентни пункта. След това обаче прогнозите на банката се накланят в другата посока, надхвърляйки реалните стойности с около 1.1 процентни пункта.

Умението да прогнозира точно е от съществено значение за надеждността на една централна банка, тъй като то осигурява база за решенията, свързани с паричната политика, които засягат компаниите и домакинствата в реалната икономика.

Централната банка на Англия, в лицето на управителя Марк Карни и неговите колеги, наскоро вдигнаха основната лихва за първи път от повече от десетилетие, изтъквайки като причина очакванията за инфлацията.

Прогнозите, които не се сбъдват, са още един повод за критики срещу централните банки и неизбраните от народа технократи, които са назначени да ги ръководят.

Финансовите институции търпят все по-големи критки след финансовата криза за мерки, като количественото улесняване и отрицателните лихви, които, според някои, подсилват неравенството.


За да изготвят класацията си, от Bloomberg са прегледали прогнозите на централните банки за инфлацията за двегодишен период напред и са ги сравнили с годишните резултати в периода 2006 – 2016 г.

Общите резултати са въз основа на подхода на правилото на Тейлър, което дава еднаква тежест на икономическия растеж и на инфлацията.

Според общата класация, Фед се нарежда на първо място, въпреки че е била прекалено оптимистично настроена по отношение на икономическия растеж в 10 от 11-те години, които обхваща проучването. Централната банка на Япония пък се нарежда на последно място.

При прогнозите само за икономическия растеж Централната банка на Англия заема първата позиция, въпреки че и тя традиционно е била прекалено оптимистично настроена.

Тук има известна ирония, предвид факта, че Карни нееднократно е порицаван от някои законодатели и от медиите, че е прекалено песимистично настроен по отношение на икономическите перспективи пред страната преди и след гласуването от 2016 г. за напускане на ЕС.

По отношение на прогнозитe само за инфлацията, най-точни очаквания е давала Централната банка на Канада, следвана от Федералния резерв и Европейската централна банка.

Нормално е Централната банка на Англия, заедно с почти всички прогнозиращи, да е очаквала по-рязък спад в британската икономика след решението за брекзит, заяви през 2017 г. старши икономистът на финансовата институция Анди Холдейн.

Според него също така, неговата професия има много да наваксва, за да се възстанови от провала си да прогнозира световната финансова криза и последиците от нея.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg